Tefhîmü'l Kur'ân'da Kur'ân Kıssaları
Quran Stories in Tefhimu'l Quran
- Tez No: 594910
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevdûdî, Kıssa, Tefhîmü'l Kur'ân, Mevdudi, Tefhimu'l Quran, Story
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kur'ân, ana gayesi insanları hidayete ulaştırmak olan, bu yolda onlara rehberlik eden ilahi bir kitaptır. Kur'ân'ın bu rehberliği yaparken, mesajının etkili bir şekilde insanlara ulaştırılmasını sağlayan metotlarından biri kıssa üslûbudur. Çalışmamızda, son dönem tefsirlerimizden olan; Mevdûdî'nin Tefhîmü'l Kur'ân'ını esas aldık. Çalışmamızın kapsamını, tarihi kıssalarla sınırlı tutarak; Mevdûdî'nin bu kıssaları yorumlama yöntemini ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızın birinci bölümünde, tefsirini daha iyi anlayabilmek için Mevdûdî'nin hayatı, düşüncesi ve eserleri hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Ardından ikinci bölümümüzde, Tefhîmü'l Kur'ân'ın genel özelliklerinden bahsederek; eser yazılırken istifade edilen kaynakları ortaya koymaya çalıştık. Üçüncü bölümümüzde 'kıssa' kavramını ele aldıktan sonra; kıssaların çeşitleri, özellikleri ve gayelerini açıklamaya çalıştık. Çalışmamızın asıl bölümü olan dördüncü bölümde, kıssalarla ilgili tüm ayetleri gözden geçirerek, Tefhîmü'l Kur'ân'da kıssaların yorumlanma biçimini örnekler vererek açıklamaya çalıştık. Son olarak beşinci bölümümüzde Mevdûdî'nin, bir kıssayı baştan sona nasıl yorumladığını görebilmek için“Yusuf Kıssası”nı ve“Ashab-ı Kehf”kıssasını incelemeye çalıştık. Çalışmamızın sonucunda, kıssaların her dönemde insanlara rehberlik yaptığını; Mevdûdî'nin bunu Tefhîmü'l Kur'ân eserinde özgün bir şekilde ortaya koyduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Quran is a book whose main objective is to accomplish people to the right way and to guide them in this path. When guiding, one of Quran's methods which provides accomplishing the message effectively is story style. In our study, we predicated on Mevdudi's Tefhimu'l Quran –one of the last time interpretations-. By limiting our study content with historical stories, we tried to present Mevdudi's method of interpretation of these stories. In the first chapter of our study, we tried to give information about Mevdudi's life, thought and Works to understand his interpretation better. Then in our second chapter, we tried to present the references used when the work was written by mentioning the general features of Tefhimu'l Quran. In our third chapter, we tried to explain the kinds, features and objectives of stories after handling the term of 'story'. In our fourth -major- chapter by reviewing all the verses related to stories, we tried to explain the style of interpretation of stories by giving examples. Lastly, in our fifth chapter we tried to analyze the story of Yusuf and Ashab-ı Kehf to be able to see how Mevdudi interpret a story from the beginning to the end. In the result of our study, we saw that stories guide people in all times, Mevdudi presented this inventively in his work 'Tefhimu'l Quran'.