181 numaralı Harput şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (Hicri 1041-1042/milladi 1632-1633)
Transcript and evaluation of number 181 Harput şer'iyye record (Hicri 1041-1042 / g.c. 1632-1633)
  1. Tez No: 594918
  2. Yazar: ADEM ERZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Harput, Kadı, Satış Akdi, Şer'iyye Sicilleri, Harput, Sharia Documents, The Judge, Sales Contract
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 400
Özet
Şer'iyye sicilleri eski dönemlerde olduğu gibi Osmanlı'nın da kendi şer'iyye sicilleri kendi tarihinin aydınlatılmasında en önemli kaynaklardandır. Şer'iyye sicillerinin ihtiva ettiği bilgiler tahlil edildiği döneme ışık tutar. Dönemin idari ve askeri yapısı, soysa-ekonomisi hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. Nitekim araştırma çalışmamıza konu olan 181 envanter numaralı Harput şer'iyye sicili tarih araştırmacılarına yazıldığı dönemin yukarıda saydığımız konular hakkında detaylı bilgiler sunar. 181 numaralı Harput şer'iyye sicilinde; satış akdi, alacak-verecek meselesi, miras paylaşımı, nafaka ve hibe gibi davalar yoğunluktadır ve bu davalar şer'i hukuka göre kadı tarafından hüküm verilip daha sonra muhkem neticeye ulaşan dava kayıtlarını ihtiva eder. Mahkemeye sicil incelendiğinde anlaşılacağı üzere hem müslim hem de zimmîler eşit haklarla başvurup haklarını şer'i mahkemede şer'i hukuka göre arayabilmişlerdir. Dolayısıyla şer'iyye sicilleri döneme ışık tutması açısından çok ehemmiyetli kaynaklardandır.
Özet (Çeviri)
Sharia documents are of great importance in clarifying the history of the country in previous periods and are one of the most important sources in the history of Ottoman Empire. The Sharia documents is important to shed light on the period of writing because of the information contained in the documents. Provides detailed information about the administrative and military structure, social and economy of the period. As a matter of fact, the Harput document no. 181, which we examined, gives historians important information about the subjects mentioned above. In Harput Sharia document no. 181; cases such as sales contract, credit-issue, inheritance sharing, alimony and grant are in the majority and these cases include articles which are decided by the judge according to the Sharia law and then reach a solid conclusion. While examining the contents of the document, both Muslims and non-Muslims sought their rights equally in these courts. For this reason, Sharia documents are of great importance in terms of illuminating the history of the period.