Aşkî Mustafa Efendi'nin Medine tarihine dair eseri metin-Muhteva (2. cilt 93-181 numaralı varaklar)
Aşkî Mustafa Efendi's work on history of Medina-Content (Volume 2, leaflets 93-181)
  1. Tez No: 764134
  2. Yazar: ERVA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAMİL BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Tarih, Linguistics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Aşkî Mustafa Efendi, İslam Tarihi, Semhûdî, Vefâü'l-Vefâ, Medîne Tarihi, Aşkî Mustafa Efendi, Islamic History, Semhûdî, Vefâü'l-Vefâ, History of Medina
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu çalışmada, Aşkî Mustafa Efendi'nin Ta'tîru Ercâi'd-Devleti'l-Mecîdiyye bi-Tîbi Ahbâri Beledi Hayri'l-Beriyye isimli Medîne tarihine dair üç ciltlik eserinin ikinci cildinin 93-181 numaralı varaklarının transkripsiyonu yapılmış ve söz konusu varakların muhtevası tahlil edilmiştir. Çalışma, giriş bölümü hariç toplam iki bölümden müteşekkil olup giriş bölümünde; çalışmanın önemi, amacı ve kapsamı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Medîne tarihine dair eserin müellifi Semhûdî ve mütercimi Aşkî hakkında bilgi verilmiş, nüshanın imla hususiyetlerine değinilmiştir. 93-181 numaralı varakların muhtevası; metinde işlenen konular, zikredilen âyetler, şahıs, mekân, kitap, kabile ve gazve isimleri bağlamında değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, metnin transkripsiyonu yapılırken izlenen yöntem hakkında bilgi verilmiş ve ardından eserin 93-181 numaralı varakların transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Sonuç kısmında ise çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 93-181 pages of the second volume of Aşkî Mustafa Efendi's three-volume work on the history of Medina named“Ta'tîru Ercâi'd-Devleti'l-Mecîdiyye bi-Tîbi Ahbâri Beledi Hayri'l-Beriyye”was transcribed and the contents of these pages were analyzed. Excluding the introduction, the study consists of two parts and in the introduction; information about the importance, purpose and scope of the study were given. In the first chapter, information is given about the author of the work on the history of Medina, Semhûdî and the translator Aşkî, and the orthographic features of the copy are mentioned. The content of the 93-181 pages; the topics covered in the text were evaluated in the context of the mentioned verses, names of persons, places, books, tribes and wars. In the second part, information is given about the method followed while transcribing the text, and then the transcripted text of 93-181 pages of the work is given. In the conclusion part, a general evaluation of the study was made.