Ankara civarında yayılış gösteren su sıçanı Arvicola terrestris L., 1758(Mammalia: Rodentia)'in ekolojisi üzerinde araştırmalar
Investigations on ecology of water vole Arvicola terrestris L., 1758(Mammalia: Rodentia) in Ankara province
  1. Tez No: 213834
  2. Yazar: GÜLİZ YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCÜMENT ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Arvicola terrestris, ekoloji, İlhan Çayı, su sıçanı, Ankara, Arvicola terrestris, ecology, İlhan Brook, water vole
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma Ankara'ya 80 km uzaklıkta yer alan Ayaş İlçesi sınırlarındaki İlhan Çayı üzerinde belirlenen 450 m lik bir alan üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma bir yıl sürdü. 122 örnek işaretlendi. İşaretlemelerde hayvanların kulaklarına numaralı metal plakalar takıldı. Her bir hayvan bireysel olarak izlendi. Veriler her ay 3-4 günlük periyotlarla toplandı. Tahmini populasyon yoğunluklarının hesabında D=N/a/t ve populasyon büyüklükleri hesabında P=MRn-1 x Nn /MRn formülleri (yakala-işaretletekrar yakala) kullanıldı. A. terrestris örneklerinin çok iyi birer yüzücü oldukları, akarsuda karşı kıyıya geçme sırasında yüzdükleri saptandı, tehlike anında hızlı bir şekilde suya daldıkları gözlendi. Akarsuyun kıyı kesimlerini yürümek için kullandıkları görüldü. Ergin dişilerde minimum ortalama tüm boy uzunluğu 295 mm, maksimum 320.8 mm, ergin erkeklerde ise minimum ortalama tüm boy uzunluğu 312.4 mm, maksimum ortalama tüm boy uzunluğu ise 326.4 mm olduğu saptandı. Ergin dişilerde minimum ortalama vücut ağırlığı 137 g, maksimum ortalama vücut ağırlığı 181.7 g ve ergin erkeklerde minimum ortalama vücut ağırlığı 154.2 g, maksimum ortalama vücut ağırlığı 205.8 g olarak hesaplandı. Eşey oranı 55: 45 olarak bulundu. Üreme zamanının Mart-Ekim arasında olduğu görüldü. Tahmini populasyon yoğunluğu 0.45 hektarlık alanda 0.007 birey olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on water voles, Arvicola terrestris living along an area of 450 m over İlhan Brook located at 80 km away from Ankara. Working lasted for a year. 122 individuals of A. terrestris were marked by tagged-ear. Each individual was separately monitored. Data were captured for 3-4 days in a period of a month. Estimating population density was calculated using the formula D=N/a/t and population size was calculated using the formula P=MRn-1 x Nn /MRn (capture-mark-recapture). A. terrestris is a good swimmer. They swim in running across brook. In dangerous case, they rapidly dive into water. They walk along bank of brook. In adult females, average total length varied from 295 to 320.8 mm; in adult males it changed from 312.4 to 326.4 mm. In adult females, average body weight was 137-181.7 g, in adult males it was 154.2-205.8 g. Sexual ratio was found to be 55: 45. Reproductive period started in March, and ended in October. Estimated population size was calculated as 0.007 individuals in an area of 450 m long along İlhan Brook.