İlhami Bekir Tez'in hayatı, sanatı ve eserleri
İlhami Bekir Tez's life, art and works
  1. Tez No: 594921
  2. Yazar: GÜLSÜN OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İlhami Bekir Tez, şiir, roman, toplumsal gerçekçilik, dergicilik, İlhami Bekir Tez, poetry, novel, social realism, journalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
1905 yılında Trablusgarp'ta doğan İlhami Bekir, annesini küçük yaşta kaybetmiş 1911 yılında dayısıyla birlikte İstanbul'a gelmiştir. İlk eğitimine mahalle mektebinde başlayan sanatçı, dayısının ölümünden sonra Darüleytam'a verilmiştir. Darüleytam'dan sonra Darülmuallimin'de eğitim hayatına devam eden İlhami Bekir'in edebiyata yönelmesindeki en büyük etken okul hayatıdır. Bu çalışma İlhami Bekir Tez'in hayatı, sanatı ve eserleri üzerine yapılmıştır. İlhami Bekir, Cumhuriyet dönemi edebiyatının toplumsal gerçekçi şairlerindendir. Şiir, roman ve deneme türünde eserler veren İlhami Bekir, aynı zamanda dergicilik faaliyetlerinde de bulunmuştur. Bu çalışmada İlhami Bekir'in eserleri tanıtıldıktan sonra romanları ve şiirleri yapı bakımından incelenmiştir. Ayrıca sanatçının Sanat El Kitapları (SEK) adıyla çıkardığı 28 sayılık derginin yayın serüveni hakkında bilgi verilmiş ve derginin türlere göre tasnifi yapılmıştır. Hakkında herhangi bir bilimsel araştırma yapılmayan İlhami Bekir'in edebiyat tarihimizdeki yeri ve önemi belirginleştirilmeye çalışılmıştır. İlhami Bekir şiir ve romanlarında toplumsal konuları sıkça işlemiş ve özellikle romanlarında dönemin siyasi otoritelerine ağır eleştirilerde bulunmuştur. Romanlarını yapı bakımından incelediğimizde onun eserlerinin konu ve biçimsel açıdan farklılıklar barındırdığı görülmüştür. Dergicilik serüveni de bulunan İlhami Bekir, sahibi ve her şeyi olduğu SEK ile genç şair ve yazarların kendilerini ifade etmesine ve sanat, edebiyat ve kültüre dair konularının irdelenmesine olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
İlhami Bekir was born in Trablusgarp in 1905. His mother died when you child after that he came to İstanbul with his uncle in 1911. İlhami Bekir first education starts local school when his uncle died after that went to Darüleytam. İlhami Bekir's education life after Darüleytam goes to Darulmuallim. İlhami Bekir's most important factor in her orientation to literature is school life. This study is about Ilhami Bekir Tez's life, art and works. He is one of the social realist poets of the Republican period literature. İlhami Bekir who created poems, novels and essays, he was also involved in magazine activities. In this study, the novels and poems of İlhami Bekir were examined after their works were introduced. In addition, the artist's Art Books (SEK) as the name of the 28-issue magazine was given information about the adventure of the magazine was sorted by genre The importance of İlhami Bekir in the history of literature has been tried to be clarified. Ilhami Bekir has frequently used social issues in his poems and novels, and he has made harsh criticism of the political authorities of his time, especially in his novels. When we examine the novels of the structure, it was seen that his works have differences in subject and form. İlhami Bekir, who has a adventure in magazines, has enabled the SEK and his poets and writers to express themselves and examine issues related to art, literature and culture.