Rumi motifinin biçimsel incelemesi ve kuyumculuk teknikleri ile takı formunda yorumlanması
Formal examination of the rumi motif and its interpretation in jewelry form with jewelry techniques
- Tez No: 978476
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL BÜYÜKYAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bozkır kültürü, Geleneksel tasarım, Madeni takılar, Model tasarımı, Rumi motifler, Türk süsleme sanatı, Ürün tasarımı, Steppe culture, Traditional design, Metal parures, Model design, Rumi motifs, Turkish decorative art, Product design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, rumi motifini, motifin biçimlerinden tasarlanan takıları ve uygulamalarını içermektedir. Tezin amacı, rumi motifi biçimlerinin figür olarak takı formunda yorumlanması ve geleneksel kuyumculuk teknikleri ile uygulanmasıdır. Çalışmada yöntem olarak betimleyici ve deneysel araştırma modelleri kullanılmıştır. Tez kapsamında rumi motifinin tarihi, motifin anatomik yapısı, motifin biçimsel özellikleri, çizim teknikleri ile takı ve kuyumculuk sanatının Türk sanatı çerçevesinde tarihi, kültürel gelişimi araştırılmıştır. Rumi motifinin, tarihsel süreç içinde farklı sanat disiplinlerinde, çeşitli malzemeler üzerinde uygulanma biçimleri örnekler üzerinden ele alınmış, görsellerle desteklenmiştir. Araştırma sonucunda rumi motifi temalı takı tasarım koleksiyonu hazırlanmıştır. Rumi motifinin çizgisel biçimlerine hacim kazandırılarak on beş parça özgün takı tasarımı çalışılmıştır. Tasarımların eskiz ve renklendirme aşamaları el çizimleri ile uygulanmıştır. Koleksiyon broş, kolye, küpe, yüzük ve bilezik tasarımlarından oluşmaktadır. Tasarımlar bakır, pirinç ve alpaga metalleri ile çeşitli kuyumculuk teknikleri kullanılarak uygulanmıştır. Tasarlanan takıların uygulama aşamasında ortaya çıkan problemler belirlenmiş ve bu problemlere çözümler üretilmiştir. Tezde bulgular, takı koleksiyonunu tasarlama ve uygulama süreci olarak aktarılmıştır. Koleksiyon takılarından biri üzerinden tasarım süreci ve kuyumculuk teknikleri ile uygulama işlem basamakları ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Bu çalışma, rumi motifi biçimlerini hacimli bir figür olarak değerlendirmesi çerçevesinde, geleneksel kuyumculuk teknikleri kullanılarak yeni, özgün takılar üretilmesi açısından önemlidir. Bu takı koleksiyonu rumi motiflerini figür olarak görme önerisi sunmaktadır. Deneysel uygulamalar sonucunda üretilen takılarla, geleneksel Türk sanatları unsurlarının modern zaman tasarımlarına ilham kaynağı olarak yeniden değerlendirilmesi, bu bağlamda takı ve kuyumculuk sanatına katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study includes the rumi motif, jewelry designed from the shapes of the motif and its applications. The aim of the thesis is to interpret the rumi motif shapes as figures in the form of jewelry and to apply them with traditional jewelry techniques. Descriptive and experimental research models were used as methods in the study. Within the scope of the thesis, the history of the rumi motif, the anatomical structure of the motif, formal features of the motif, drawing techniques and the history and cultural development of jewelry and jewelry art within the framework of Turkish art were investigated. The application methods of the rumi motif on various materials in different art disciplines throughout the historical process were discussed through examples and supported with visuals. As a result of the research, a jewelry design collection with the theme of the rumi motif was prepared. Fifteen original jewelry designs were studied by adding volume to the linear forms of the rumi motif. The sketch and coloring stages of the designs were applied with hand drawings. The collection consists of brooch, necklace, earring, ring and bracelet designs. The designs were applied using various jewelry techniques with copper, brass and alpaca metals. The problems that arose during the application phase of the designed jewelry were determined and solutions were produced for these problems. The findings in the thesis are conveyed as the process of designing and implementing the jewelry collection. The design process and jewelry techniques and application process steps are explained in detail through one of the collection jewelry. This study is important in terms of producing new, original jewelry using traditional jewelry techniques within the framework of evaluating rumi motif forms as a voluminous figure. This jewelry collection offers a suggestion to see rumi motifs as figures. With the jewelry produced as a result of experimental applications, it is expected that the elements of traditional Turkish arts will be re-evaluated as a source of inspiration for modern-day designs and contribute to the art of jewelry and jewelry in this context.