Bir tasarım yöntemi olarak fraktal tasarım
The fractals as a method of design
  1. Tez No: 573497
  2. Yazar: SÜREYYA UYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. FUAT AKDENİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: fraktal, fraktal geometri, fraktal tasarım, fraktal sanat, yöntem, fractal, fractal geometry, fractal design, fractal art, method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Geçmişte sanat ve tasarım alanında, klasik geometri ile çözümlenemeyen doğadaki karmaşık formlar ve pürüzlü yüzeyler için yeni bir geometriye gereksinim duyulmuştur. Sanat ve tasarım alanında her zaman ilham kaynağı olan doğa, fraktal yapılarla sanatçı ve tasarımcıya farklı bakış açıları kazandırarak çok çeşitli üretim olanakları sunmaktadır. Doğada zaten var olan yapılardan alınan esinle tasarlanan ürünler, modellenip boyutlandırılarak ve çoğaltılarak günümüzde bilim, teknoloji, sanat ve yaşamın bir çok alanında kullanılmaktadır. Tasarım yöntemi olarak kullanmak amacıyla ele alınan fraktaller, kitap, dergi, tez gibi ilgili alanda bir çok bilimsel kaynak taraması yapılarak incelenmiştir. Geçmişi çok eskiye dayanmayan, yeni tanımlanmış bu alanda; çalışma boyunca fraktalin tanıtımı yapılmış, fraktalin geometri sanat ve tasarım alanındaki yeri ile ilgili ulaşılan bilgiler derlenmiş ve konu ile ilgili görseller eklenmiştir. Fraktalin sanat ve tasarım alanına kazandırmış Beneoit B. Mandelbrot tarafından tanımlanmasından önce hangi sanatçıların bu kavrama uygun eserler ürettiği, son dönem fraktal sanatçıları ve eserleri de incelenerek tezde yer verilmiştir. Tez uygulama projesinde, dijital fotoğraf teknikleriyle, geleneksel baskı teknikleri bir arada kullanılarak, teknik açıdan disiplinler arası çalışmalar yapılmıştır. Kavramsal olarak ise, kaos, doğal ve yapay fraktallerin karmaşık dünyasını yansıtan tasarımlar oluşturulmuştur. Gelişen teknolojiyle birlikte özellikle sonsuz çeşitlilikte benzersiz yapılar oluşturulabilecek dijital sanatta ve çeşitli tasarım alanlarında fraktallere dair özelliklerden esinlenilerek yapılabilecek üretimlerde henüz bakir olan bu alanın tanınmasıyla çok çeşitli eserler üretilmesi ve literatüre katkı yapılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the past, there was a necessity for new geometry in the field of art and design for complex forms in nature, which cannot be solved by classical geometry. The nature, which has always inspired the artist in the field of art and design, gives different perspectives to artists and designers, providing a wide range of creation opportunities by fractal structures. The products designed with inspiration from the structures already existing in nature are modeled, reproduced and used in many fields of science, art and life. The fractals as a design method have been investigated by analyzing lots of scientific sources including books, journals and theses. In this newly defined area, which is not based much on the past, the fractals were introduced in the field of geometry, art and design was compiled and images related to the subject were added during the study. In the thesis application, interdisciplinary studies have been done in terms of sense, content and technique by using a combination of digital photography techniques and traditional printing techniques. Conseptually, designs which are reflecting the complex characteristics of chaos, natural and artificial fractals were created. With the developing technology, by recognizing this field it is aimed to produce a wide variety of works and contribution to the literature on the fields of digital art and in various design areas, where can be formed with an infinite variety of unique structures for the creations inspired by the fractals.