Marginalization of women's knowledge: The case of Syrian women in Turkey
Kadın bilgisinin marjinalleşmesi: Türkiye'deki Suriyeli kadınlar örneği
  1. Tez No: 594934
  2. Yazar: EDA SÜNER KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Kadın, Feminist Duruş Kuramı, Bilgi Üretimi, Marjinalleştirilmiş Bilgi, Türkiye, Syrian Women, Feminist Standpoint Theory, Knowledge Production, Marginalized Knowledge, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada uluslararası göç ve kadın arasındaki ilişki bilgi üretim pratikleri yoluyla Türkiye'deki Suriyeli kadınlar özelinde sorunsallaştırılmaktadır. Suriye'den Türkiye'ye yönelen kitlesel göç akınının neredeyse yarısını Suriyeli kadınlar oluşturmasına rağmen onlara ilişkin üretilen bilgi oldukça kısıtlıdır. Bu bağlamda, Suriyeli kadına ilişkin bilginin görünmez olduğu, geride bırakıldığı ve tanınmadığı varsayımından hareketle Suriyeli kadın bilgisinin marjinalleştirildiği savunulmaktadır. Bu bilginin açığa çıkmasında marjinal grupların deneyiminden başlamayı işaret eden feminist duruş kuramı; bu çalışmanın hem teorik hem de metodolojik yaklaşımını oluşturmaktadır. Böylece evrenselci, özcü ve hiyerarşik bilgi üretim pratikleri eleştirilerek yerel, ulusal ve küresel konumlandırılmış kadın bilgisi üretmenin daha iyi bir gerçeklik anlatısı olacağı savunulmaktadır. Bu bağlamda Suriyeliler hakkında bilgi üretim sürecine dâhil olan çeşitli aktörlerin 2011 ve 2018 yılları arasında yayımladığı seksen yedi saha, durum ve araştırma raporu feminist duruş kuramı üzerinden incelenmiştir. Bu doğrultuda, Suriyeli kadınların araştırma öznesi olarak ele alınmaması, ataerkil varsayımların araştırmanın tasarımını şekillendirmesi, güç ilişkilerini görmezden gelen betimsel analizlere yer verilmesi ve Suriyeli kadınların bağımlı ve pasif olarak sterotipleştirilmesi yoluyla Suriyeli kadın bilgisinin marjinalleştiği analiz edilmiştir. Bununla birlikte, epistemolojik, metodolojik ve sosyal-kültürel alanlarda farklı tip marjinalliklerin bilgi üretim sürecinde kesiştiği bulunmuştur. Sonuç olarak, Suriyeli kadınlar hakkında üretilen bilginin bağlamsal ve konumsal olarak marjinalleştirildiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between international migration and women is problematized in the case of Syrian women in Turkey through knowledge production practices. Although almost half of the mass immigration population is composed of Syrian women, generated knowledge about them is quite limited. In this context, it is claimed that Syrian women's knowledge is marginalized based on the assumption that their knowledge is invisible, left behind, and unrecognized. The feminist standpoint theory, which points at starting from the experiences of marginal groups to reveal this information, is both the theoretical and the methodological approach of this study. From this approach, it is argued that generating locally and globally positioned women's knowledge would be a better reality narration, by criticizing universal, essentialist, and hierarchical knowledge-producing practices. Concordantly, eighty-seven field, situation, and research reports, which were published between 2011 and 2018 by various institutions who were involved in the knowledge-producing process about Syrians, are examined based on feminist standpoint theory. Accordingly, it is analyzed that Syrian women's knowledge is marginalized through not addressing Syrian women as a research subject, male-dominated assumptions forming the design of the research including descriptive analysis ignoring power relations and stereotyping Syrian women as dependent and passive. Moreover, different types of marginality are found to intersect in the knowledge production process in epistemological, methodological, and socio-cultural spheres. Thus, it is understood that the knowledge about Syrian women is marginalized contextually and positionally.