Akkuş (Ordu) yöresi halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri üzerine bir araştırma
A research on folk literature and folklore in region of Akkuş (Ordu)
- Tez No: 595052
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABONOZ KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akkuş(Ordu) Yöresi, Popüler Kültür, Sözlü Kültür, Alan Araştırması, Halk Edebiyatı, Halk Bilimi, Akkuş (Ordu) Region, Popular Culture, Oral Culture, Field Research, Public Literature, Folklore
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu çalışmada Akkuş(Ordu) Yöresi halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerini konu edilmiştir. İlk önce çalışma konusu ve çalışma sahasına dair bilgiler üzerinde durulmuştur. Ön bilgi birikimine sahip olduktan sonra çalışma sahamız olan Akkuş yöresi ile ilgili genel bir çalışma yaptık. Tamamlanan hazırlıklardan sonra alan araştırması yöntemini kullanarak malzeme toplamaya çalıştık. Sahada çalışması sonucunda derlenen malzemeler bilgisayar ortamına aktarılmıştır.“Giriş”kısmında daha çok tez konumuz ile ilgili, problem, amaç, önem, varsayım ve sınırlılıklarından bahsedilmiştir.“İlgili Alan Yazını'' başlıklı kısımda ise çalışma konumuz olan Halk Edebiyatı ve Halk Bilimi ile ilgili yapılan çalışmalara değinmeye çalıştık. Daha sonra ise ”İlgili Araştırmalar“ kısmında çalışma sahamız olan Akkuş yöresi ile ilgili bilgi veren kaynaklara değinilmiştir. ”Yöntem'' kısmında ise çalışmamızı oluştururken başvurduğumuz yöntem ve teknikler hakkında bilgi verilmektedir.“Bulgular ve Yorumlar”kısmında ise Akkuş yöresi tarihi ile ilgili kısa bir bilgi verilmiştir. Çalışma konumuzun asıl alanı olan“Halk Edebiyatı ve Halk Bilimi”başlıklı kısımlarda ise sahadan derlenen malzemeler ile ilgili değerlendirmelerde yapılmaya çalışılmıştır. Derlenen malzemeler ile ilgili alanımızın usta isimlerinin yapmış olduğu tasnifleri uygulamaya çalıştık. Derlediğimiz malzemeleri bizlere anlatan kaynak kişilerimizi numaralandırıp ek kısmında kaynak kişi tablosu oluşturularak haklarında detaylı bilgi verilmeye çalışılmıştır.“Sonuç”kısmında ise elde edilen ürün, uygulama ve inançlara dair durumun günümüzdeki yeri ve uygulanırlılığı hususunda değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is Ordu Akkuş Region folkloric and public literature works. First, the emphasis was put on the subject and field of the study. After gathering preliminary information, we have carried out a general review of our study field, Akkuş region. Once the preparations were completed, we have tried to collect materials using field research method. Materials collected during the field research have been computerized. In the“Introduction”part, mostly problems, purpose, importance, assumptions and boundedness regarding the subject of our dissertation have been mentioned. We have tried to touch upon the previous works done on our subject, which is Public Literature and Folklore, in the“Related Body of Literature”part. After that, in the“Related Research”part, the sources providing information about ourK2 study field, Akkuş region are mentioned. In the“Method”part, information on the methods and techniques we have used while conducting the study is given.“Findings and Commentary”part presents a brief history of Akkuş region. The parts titled“Public Literature”and“Folklore”are the main subject of our study and we have tried to evaluate the materials collected from the field in these parts. We have tried to implement the classifications generated by experts in the field regarding the collected materials. Persons who have explained the collected materials to us have been enumerated and detailed information about them is given in the Appendix, under the“Source Persons”table. In the“Results”part, evaluations on the obtained materials, applications and thoughts and their practicality and importance in the present day have been made.