İslam hukukunda eşler arası anlaşmazlık
Disputes between couples in terms of İslamic law
- Tez No: 595057
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ERTURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Karı-Koca Hakları, Nisâ 34, Nüşûz, Şikak, İslamic Law, Husband and Wife Rights, Nisâ 34, Mutiny, Dissension
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dünyayı imar etmenin ve yaşanılır hale getirmenin vazgeçilmez kurumu ailedir. İslam ailesinin temel niteliği ise, ailenin huzur yuvası ve bir sevgi-rahmet pınarı olmasıdır. Aile içinde karşılıklı saygı, sevgi, dayanışma, bağlılık ve iş bölümü esastır. Aile üyelerinin, ailenin birliği ve devamı için her birinin taşıdığı sorumluluğu yerine getirmeleri, iş bölümü içinde olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte eşler arasında zaman zaman problemler oluşmakta, geçimsizlik baş göstermektedir. Kur'an'da bu durum“nüşûz”ve“şikak”kavramlarıyla ifade edilmiştir. Bu tezimizde genel olarak İslam'da aile kurumunun oluşum süreci nikâhı, eşler arası geçimsizlik olan nüşûz kavramını fıkıh, sünnet ve tefsir eserlerini kaynak alarak araştırdık. Diğer taraftan Türk Medeni Kanununun ilgili maddelerini ve günümüz aile hayatıyla alakalı yazılmış eserleri de gözden geçirdik. Bu çalışmamızda araştırma, karşılaştırma ve yorumlama yöntemini kullandık. Sonuçta ailede çıkabilecek problemlerin çözümü için eşlerin aralarında konuşarak, görüşerek çözmeleri gerektiğini, aile içinde çözülemediği takdirde de bir hakeme başvurulması ve aile müessesinin devamının sağlanması konusunda tarafların yani karı-kocanın hassas davranmasının gerekli olduğu kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Family is the indispensable institution to make world as a better livable place. What is the fundamental nature of Islam family is that a family is a serenity of nest and it is a fountain of love-God's mercy. Mutual respect, love, solidarity, commitment and division of labor are essential in the family. Family members are required to fulfill the responsibility of each of them for the unity and continuity of the family and to be in the division of labor. However, occasional problems occur between the spouses and incompatibility occurs. In the Qur'an, this situation is expressed with the concepts of“mutiny”and“dissension”. In this thesis, in general, we investigated the concept of marriage as the process of formation of the family institution of Islam, and the concept of nüşüz which is the incompatibility between the spouses, based on the works of Koran, the Tradition, canon law and commentary. On the other hand, we reviewed the related articles of the Turkish Civil Code and the works written about the family life of today. In this study, we used research, comparison and interpretation method. As a result, we have concluded that the spouses and husbands should act responsibly in order to solve the problems that may arise in the family by talking to the spouses and discussing with each other, and if it cannot be solved within the family, they must consult the third person and to ensure the continuation of the family establishment, the parties, namely husband and wife, should be sensitive.