İslâm aile hukukunda eşler arası uyuşmazlığın mahkeme dışı yöntemlerle giderilmesi
Settlement of disputes between spouses by out-side court methods in Islamic family law
- Tez No: 918706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİMCAN BUĞDA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm aile hukuku, tahkîm, sulh, muhâlea, uyuşmazlık, Islamic family law, arbitration, peace, muhâlea, dispute
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Toplumsal yapının muhafaza edilmesi ve neslin korunması için toplumun temel dinamiklerinden birisi olan aile kurumu, İslâm hukukunun önem atfettiği müesseselerden biridir. Ne var ki ailenin varlığını koruması ve aile kurumunun devamı için bu kurumu oluşturan kadın ve erkek arasındaki uyuşmazlıkların aile üyelerinin tamamını etkileyen olumsuz sonuçları bulunmaktadır. Karı-koca arasındaki uyuşmazlıkların nedenleri ve şekli geçmişe göre değişime uğramış, farklı bir boyut kazanmıştır. Günümüzde karı-koca arasındaki uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmak üzere hem hukuki düzenlemeler yapılmakta hem de özel kurum ve kuruluşlarca alternâtifler sunulmaktadır. Bununla birlikte toplumun temel taşı olan aileyi oluşturan karı-koca arasındaki uyuşmazlıkların her geçen gün farklı nedenlerle arttığı görülmektedir. Bu durum alınan tedbirlerin yeterli olmadığına işaret etmektedir. Her hukuk sistemi kendi dinamiklerine uygun olarak düzenlemeler yaparak bu uyuşmazlıkları çözmeye çalışmaktadır. Bu kapsamda çalışmada geçmişten günümüze uyuşmazlıkların farklı medeniyetlerde yargı dışı yöntemlerle nasıl çözümlendiği üzerinde durulmuş, İslâm hukukunda karı-koca arası uyuşmazlık sebebi olarak görülen hususlar ile mer‟î hukukta uyuşmazlık olarak görülen hususlar ele alınmıştır. Ayrıca günümüz Türkiye‟sinde, farklı kurum ve kuruluşların yaptığı araştırmalardan da istifade edilerek karı-koca arası uyuşmazlığın nedenleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca İslâm hukukunun karı-koca arasındaki uyuşmazlıklara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çerçevede tahkîm, sulh ve muhâlea uygulamalarının uyuşmazlıkları gidermedeki katkıları ve neticeye bağlamadaki rolü üzerinde durularak teklifler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The family institution, which is one of the basic dynamics for preserving the social structure and protecting the generation, is one of the issues that Islamic law attaches importance to. However, conflicts between men and women, which are two important elements for the survival and continuation of the family home, have negative effects on the entire family home. The form and causes of disputes between spouses have changed compared to the past and have gained a different dimension. Today, legal regulations are made and different alternatives are offered by private institutions and organizations to resolve disputes between spouses. In addition, some measures are taken to protect family integrity with the laws passed. However, we witness news of marital disputes and violence occurring for different reasons almost every day. This situation indicates that the measures taken are not sufficient. In this context, the study primarily focused on how disputes from past to present were resolved by non-judicial methods in different civilizations, and the issues seen as reasons for disputes between spouses in Islamic law and the issues seen as disputes in legal law were discussed. In addition, in today's Turkey, the reasons for the conflict between spouses have been tried to be determined by benefiting from the research conducted by different institutions and organizations. Then, solution suggestions for disputes between spouses in Islamic law are presented. In this context, proposals have been presented by emphasizing the contributions of arbitration, peace and muhalea practices in resolving disputes and their role in bringing them to a conclusion.