Off grid güneş sistemleri için yeni bir projelendirme aracı tasarımı
A new for off grid solar systems project tool design
- Tez No: 595059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik Sistemler, Batarya Sistemleri, Güneşlenme Açısı, Photovoltaic Systems, Battery Systems, Sun Angle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Günümüzde artan enerji ihtiyacının karşılanması için çeşitli teknolojik sistemler geliştirilmiştir. Yenilenebilir enerji sistemleri son zamanlarda oldukça fazla alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistemlerin kullanım alanlarının hızla artmasıyla beraber verimlilik çalışmaları da yapılmaktadır. Bu çalışmada güneş enerji sistemlerinin kurulumu öncesi malzeme ve maliyet analizi yapılmıştır. Analiz çalışmasında C# arayüz programı kullanılmıştır. Bu arayüzde güneş enerji sisteminin kurulumu sırasında gerekli bilgiler kullanıcıya sunulmuştur. Kullanıcının kuracağı sisteme göre değişiklik gösteren değerler ise kullanıcı tarafından giriş yapılacak şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcıya malzeme ile ilgili gerekli parametreler program içine yerleştirilmiştir. Böylece güneş enerji sistemi kurulumundan önce sistemle ilgili verim, maliyet, malzeme sayısı ve türü gibi birçok seçenek üzerinde analizler yapılmıştır. Bu seçeneklere ek olarak ise bölgelere göre güneşlenme açı değerleri hesaplanmıştır. Türkiye'deki her ilin enlem değerine göre açı değerleri hesaplanarak arayüzde kullanıcıya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, various technological systems have been developed to meet the increasing energy demand. Renewable energy systems have recently been used in many areas. With the rapid increase in the usage areas of these systems, efficiency studies are also carried out. In this study, material and cost analysis were performed before the installation of solar energy systems. C # interface program was used in the analysis. This interface provides the user with the necessary information during the installation of the solar energy system. The values that vary according to the system to be installed by the user are designed to be entered by the user. The necessary parameters related to the material are placed in the program. Thus, before the installation of solar energy system, many options related to the system such as efficiency, cost, material number and type were analyzed. In addition to these options, sunbath angle values were calculated according to regions. interface is presented to the user by calculating the angle values of the latitude value of each province in Turkey.