Yalın bir nesnelerin interneti platformu geliştirimi
Lightweight internet of things platform implementation
- Tez No: 595145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA CENK ERDUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Nesnelerin interneti, nesnelerin interneti yalın mimari model, nesnelerin interneti platformu, akıllı çözümler, Internet of things, internet of things lightweight architecture, internet of things platform architecture, smart solutions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Nesnelerin interneti (Internet of Things), gelişen iletişim teknolojileri ile birlikte gün geçtikçe daha çok hayatımızda yer almaya başlamış olan bir kavramdır. Akıllı cihazlar, ortam algılayıcılar, kablosuz bağlantı teknolojileri bu alandaki gelişmeleri hızlandırmaktadır. Genel anlamıyla somut dünyada var olan tüm nesnelerin ve kavramların, dijital dünya üzerinde tasvir edilebilmesi ve bu yapıların birbirleri ile iletişime ve etkileşime girebilmesi, çeşitli servisler aracılığı ile yönetilebilmesi ihtiyacı ile birlikte nesnelerin interneti platformlarına ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmada literatürde yer alan nesnelerin interneti platformu mimari model yaklaşımları ve aktif olarak kullanılmakta olan platform çözümlerinin mimari modelleri incelenmiştir. Bu model örneklerinden yola çıkılarak bir nesnelerin interneti platformunda mutlaka olması gereken katmanlar belirlenmiş, yalın bir çekirdek mimari oluşturulmuştur. Yalın çekirdek model yapısı ile gerçek hayatta çözüm isteğinde bulunabilecek iki farklı senaryo için iki farklı mimari opsiyon sunulmuştur. Yalın model ile küçük ölçekli çözümler yapılanabileceği gibi büyük ölçekli platform sağlayıcılar için de kullanılabilinir. Önerilen yalın model üzerine yapılan eklemeler ve yalın modelin farklı ölçeklerde kullanılırken sağladığı avantajlardan bahsedilmiştir. Oluşturulan yalın model baz alınarak, açık kaynak kodlu node.js tabanlı Sails geliştirme ortamı ve MongoDB teknolojileri kullanılarak bir platform prototipi oluşturulmuştur. Prototipteki yapıların modeldeki hangi katmanlara karşılık geldiği belirtilmiştir. Geliştirme yapılırken kullanıcıların hızlı bir şekilde platforma cihazlarını tanımlayabilmeleri için ek servisler sağlanmıştır. İhtiyaçlar doğrultusunda yalın modelin hangi modüller ile genişletilebileceği, açık kaynak kodlu sistemler üzerinden örnekler ile belirtilmiştir. Çalışmanın sonunda prototip platformda senaryo gerçekleştirimleri yapılmıştır. Son bölümünde yalın yapının diğer ürünlerin modellerine göre nasıl konumlandığına ve avantajlarının neler olduğuna değinilmiştir. Ayrıca platform prototipinin farklı alanlarda yapılabilecek geliştirme önerilerine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Internet of Things is a concept which has started to take place in our lives with the developing communication technologies. Smart devices, sensors, wireless connection technologies accelerate the developments in this field. In general, all objects and concepts that exist in the concrete world can be depicted on the digital world and these structures can communicate and interact with each other, and the need to manage abstract objects through various services through internet platforms become necessarry. In this study, the architectural model approaches of the internet of things platforms in the literature and the architectural models of the active platform solutions are examined. Based on these model examples, the layers that must be on the Internet of things platforms have been determined and a simple core architecture has been created. Two different architectural options are presented for two different scenarios that can request a real life solution with its simple core model structure. The additions on the proposed lean model and the advantages of the lean model when used at different scales are mentioned. Based on the lean model, a platform prototype has been created using the open source node.js based sails development environment and MongoDB technologies. Which layers in the model correspond to the structures of the prototype has been explained. During the development, additional services have been provided to enable users to quickly onboard their devices to the platform. The modules with which the lean model can be expanded according to the needs are specified with open source options. At the end of the study, prototype scenarios have been developed based on the lean model. Thus, the desired functionalities are realized with a simple platform. In the last part, how the lean structure is positioned according to the models of other products and the advantages are explained. In addition, the development proposals has been given for different areas of the platform realization.