Düzce İli Kaynaşlı ilçesi Yeniyurt ve Altunköy köyleri ağızları
The accents of Yeni̇yurt and Altunköy villages at Kaynaşl countury of Düzce City
  1. Tez No: 595209
  2. Yazar: ZEHRA GÜMÜŞTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, Çepni Türkleri, Yeniyurt köyü, Altunköy köyü, Fonetik, Morfolojik, Accent, Çepni Turks, Yeniyurt village, Altunköy village, Phonetic, Morphological
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma Düzce Kaynaşlı ilçesine bağlı Yeniyurt ve Altunköy köylerinde yaşayan Çepni Türklerinin ağızlarını temel almaktadır. Tez sırasıyla“Giriş‟‟, ”İnceleme‟‟, „‟Metinler‟‟,“Sonuç‟‟, ”Sözlük‟‟ kısmından oluşmaktadır.“Giriş‟‟ bölümünde Düzce ili ve Kaynaşlı ilçesi tarihî ve coğrafî genel özellikleriyle tanıtılmaya çalışılmıştır. Yine bu bölümde Çepni Türkleri ve tarihî geçmişleri, bu bölgeye ne zaman ve nasıl yerleştikleri anlatılmıştır. İnceleme kısmında adı geçen iki köyde yaşayan halkın ağızlarının fonetik ve morfolojik yapısı incelenmiş, derleme çalışmamız sırasında kayda geçirdiğimiz örneklerle zenginleştirilmiştir. ”Metinler“ bölümünde derlenen metinler çeviriyazı alfabesiyle yazılmıştır. ”Sonuç“ bölümünde Yeniyurt ve Altunköy ağızlarının önemli görülen fonetik ve morfolojik özelliklerine değinilmiştir. ”Sözlük" bölümünde derlemelerden edinilen sözcük dağarcığı ek kaynaklardan zenginleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
These research is about phonetic and morphological specialities that the Çepni Turks accents of Yeniyurt and Altunköy villages of Düzce/Kaynaşlı. Research includes „‟Begining‟‟, „‟Research‟‟, „‟Texts„‟, „‟Result‟‟, „‟Dictionary‟‟. In the Begining we gave some basic information about Düzce/Kaynaşlı/Yeniyurt-Altunköy. We also gave some information about Çepni Turks. In Research we research the words in texts for fonetically and morphologically, what we collected from villages. In part Texts we transcrypted the texts fonetically. In the Result we touched on some of Yeniyurt and Altunköy's accentss special fonetic differences. In Dictionary, beside the words from our collected texts, we took some work of the other researchers.