Kur'an'da küfür kavramı ve boyutları
Kufur concept and dimensions in the Qur'an
  1. Tez No: 595215
  2. Yazar: MECİT AMİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALİP ÖZDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Küfr, Zulüm, İlhâd, Sedd, Fısk, İsm, Tuğyân, Impiety, Persecution, Atheism, Prevention, Sin, Rampage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kur'an-ı Kerim'de türevleriyle beraber dört yüz altmış yedi yerde geçen küfr kavramı, Mekke döneminde muhatap olarak müşriklere ve zaman zaman Ehl-i kitaba kullanılırken Medine döneminde müşriklere, Ehl-i kitaba ve münafıklara bazen direk bazen de dolaylı olarak kullanılmaktadır. Bütün peygamberlerin Allah Teâlâ'dan getirmiş oldukları hususlarda onları tasdik etmemek ve onlara karşı tavır almak diye tanımlanan küfr kavramı, kişilerde ve toplumlarda psikolojik tesirleri ve verdiği zararlar ile bütün insanları ilgilendiren çok önemli bir kavramdır. Bu manevi hastalığa müptela olanların, insanlığın bidayetinden nihayetine kadar daima hakkın ve hakikatin karşısında durmaları nedeniyle küfr kavramı, bütün insanlığı ilgilendiren önemli bir kavram olarak karşımızda durmaktadır. Zira Kur'an-ı Kerim'den anlaşıldığı kadarıyla birçok ahlaki çöküntünün, öfke, kin, düşmanlık, tefrika ve zulüm gibi birçok kötü tutum ve davranışların temel sebebidir. Kur'an-ı Kerim, küfr, zulüm, ilhâd, sedd, fısk, ism, tuğyân gibi anlam yönüyle birbirine yakın kelimelerin, imanın zıddı olduğunu haber vermekte ve bu inanç seviyesinde olanların, hak ve hakikati idrak edemediğini ve sahibini ebedi felakete sürüklediğini bildirmektedir. Ayrıca bu yanlış inanç tutumunun tesirinden kurtulmak için önce bu hastalığın mahiyetini kavramayı, ondan kurtulmak için çabalamayı emretmektedir. İşte bizim bu çalışmamız, Kur'an-ı Kerim'de itikadi ve ahlaki bir terim olan küfr kavramını, anlam alanını, Kur'an bütünlüğünde küfrün kimlere nispet edildiğini tahlil etmeyi, Hz. Peygamber'in irtihalinden sonra farklı ekoller arasındaki tezahür şekillerini ve kâfirlere uygulanacak ilahi cezaları Kur'an çerçevesinde tespit etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
As it's seen 467 times in Qur'an, the term of impiety was addressed to infidels, polytheists and sometimes non-muslim People of the Book in Mecca period, and to infidels, polytheists, non-muslim People of the Book, hypocrites in Medina period, sometimes directly and indirectly for other times. Defining impiety as not acknowledging and not beliving in the Prophet for his conveying religious messages from Allah, gives the term of impiety a great deal of importance since its negative pscyhological implications over individuals and communities and makes it matter to entire humanity. The reason why it matters to humanity is the people who are afflicted with this spiritual disease have and will always been against what is right and true. Thus, as it's understood from Qur'an, it is the basis of many moral collapses, hatred, revenge, hostility, divisiveness and persecution. Qur'an tells us about synonym words of impiety, persecution, atheism, prevention, sin, rampage are all opposite of faith and the ones who follow them will not apprehend the right and truth, and end up with absolute disaster. Also it orders to those people to understand the scope of this disease and to try avoiding it, in order to get away from its effects. For that reason, our study aims at analyzing and evaluating the term of impiety, as it's seen in Qur'an as a term related to faith and morality, its area of meaning, its forms as they appear within different school of thoughts after the Prophet, and divine punishments for infidels, within the limits of Qur'an.