Édouard-Victoire-Antoine Lalo'nun Op.21 İspanyol Senfonisi'nin müzikal ve keman çalma tekniği açısından incelenmesi
Analysis of op.21 Spanish Symphony of édouard-Victoire Antoine Lalo in terms of musical and violin techniques
  1. Tez No: 595280
  2. Yazar: DİDEM ÖZLEM KUNTEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. SALİHA ÖZLEM SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Édouard Lalo, Keman, Konçerto, Analiz, Teknik, Édouard Lalo, Violin, Concerto, Analysis, Technical
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Édouard-Victoire Antoine Lalo Op.21 İspanyol Senfonisi (Symphonie Espagnole) adlı keman konçertosu, Romantik Dönem keman konçertoları arasında önemli bir yere sahiptir. Lalo'nun keman konçertoları içinde sık seslendirilen bu konçerto, 19. Yüzyılda Avrupa'nın önde gelen kemancılarından biri olan İspanyol Pablo de Sarasate (1844-1908) için bestelenmiştir ve ilk seslendirilişi 7 Şubat 1875 yılında Paris'te Sarasate tarafından yapılmıştır. Lalo derin müzik anlayışı ve ince bestecilik yeteneğiyle kendinden sonra gelen bestecilere ilham kaynağı olmuştur. Bu araştırmada Op.21 İspanyol Senfonisi adlı keman konçertosu müzikal ve teknik açıdan incelenmiş ve yorumcu için çalışma önerileri verilmiştir. İspanyol ezgilerinin klasik batı müziği içinde kullanıldığı ve beş bölümden oluşan konçertoda üst düzey keman çalma tekniklerine yer verildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Édouard-Victoire Antoine Lalo Op.21 The Spanish Symphonie Espagnole, the violin concerto, plays an important role among the violin concertos of the Romantic Period. This concerto, often performed in Lalo's violin concerto, was composed for the Spanish Pablo de Sarasate (1844-1908), one of the leading European violinists in the 19th century, and was first performed by Sarasate in Paris on February 7, 1875. Lalo inspired his successors with his deep understanding of music and fine composition. In this study, the violin concerto, Op.21 Spanish Symphony, has been examined in terms of music form and technique and work suggestions have been given for the commentator. It was observed that Spanish melodies were used in classical western music and the concerto composed of five chapters included high level violin playing techniques.