Kambiyo senetlerinde temsil
The representation i̇n bills of exchange
- Tez No: 595281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kambiyo Senetleri, Yasal Temsil, İradi Temsil, Organsal Temsil, Kambiyo Senetlerinin Düzenlenmesi, Kabul, Ciro, Aval, Yetkisiz Temsil, Bills of Exchange, Legal Representation, Voluntary Representation, Organic Representation, Issuance of Exchange Bills, Acceptance, Turnover, Aval, Unauthorized Representation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Kambiyo senetleri gündelik hayatta para alacaklarında ticari yaşamın hızına uyum sağlayan güvenli ödeme aracı niteliğinde olmaları sebebiyle yoğun olarak kullanılmaktadır. Kambiyo senetlerinin kullanımı kişiler tarafından bizzat yapılmakla beraber günlük hayatın ve modern şartların getirdiği bir takım zorunluluklar ve sağlanan faydalar temsilcinin aracılığına başvurulmasına sebep olmaktadır. TTK kambiyo senetlerinde yoğun biçimde kullanılmasına rağmen genel olarak temsile ilişkin ayrıntılı düzenlemeler yerine yalnızca poliçe hükümlerinde yetkisiz temsile ilişkin düzenleme yapmakla yetinmiştir. Bu durum kambiyo senetlerinde temsile ilişkin olarak TBK ve diğer kanunlardaki genel hükümlerin uygulanması, yetkisiz temsilde ise özel düzenleme olan TTK madde 678'in uygulanması sonucunu doğurmaktadır. Kambiyo hukukunun başta şekli hükümlerin en sert uygulandığı özel hukuk kurumu olması ve sahip olduğu diğer müstakil özellikler genel temsil hükümlerinin kambiyo senetlerine uygulanırken doğrudan değil, niteliklerine uygun düştüğü ölçüde uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak kambiyo senetlerinin düzenlenmesi ile diğer kambiyo kurumları olan poliçenin kabulü, ciro ve aval işlemlerinin de kendilerine özgü nitelikleri sebebiyle temsile ilişkin kuralların uygulanması her biri açısından farklılıklar arz etmektedir. Temsilin de sahip olduğu özellikler göz önüne alınarak gerçek kişiler açısından yasal temsil ve iradi temsil, tüzel kişiler açısından organ temsili ve atanmış temsilci vasıtasıyla temsil ve tüzel kişiliği olmayan yapılardaki temsil şeklinde ayrım yapılmak suretiyle kambiyo hukuku kurumlarının ayrıntılı açıklanması konunun sıhhatli incelenmesi ve kolay anlaşılabilir olmasını sağlayacaktır. Çalışmamız temsile ilişkin genel hükümlerin kambiyo hukuku kuralları açısından yorumlanarak kambiyo kurumlarına ne ölçüde uygulanacağı konusunda doktrindeki görüşlerin ve Yargıtay uygulamalarının ortaya konulması suretiyle uygulamaya yol göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Bills of exchange are used extensively as safe payment instruments that adapt to the speed of commercial life in daily life receivables. Although bills of exchange are used by individuals themselves, a number of obligations and benefits brought by daily life and modern conditions lead to mediation of a representative. Although it is used extensively in bills of exchange, The Turkish Commercial Code (TCC) has made arrangements solely for unauthorized representation in the policy provisions, instead of detailed arrangements on representation generally. This situation results in the application of the general provisions of the Turkish Code of Obligations and other laws relating to the representation in bills of exchange, while Article 678 of the TCC, which is a special arrangement, applies for unauthorized representation. Due to the fact that exchange law is the private law institution where the provisions are applied in the most severe form and other independent features of it, the provisions of the general representation have to be applied to bills of exchange not directly but to the extent that they comply with their qualifications. However, because of the issuance of exchange bills and the unique characteristics of policy acceptance and turnover and aval transactions, which are other foreign exchange institutions, the implementation of the rules on representation differs in each. Taking into consideration the characteristics of the representation, detailed explanation of exchange law institutions by making a distinction between; legal representation and voluntary representation in terms of natural persons, organ representation and representation through the appointed representative in terms of legal persons and representation in non-legal-person entities will ensure that the issue is examined healthily and easy to understand. Our study aims to guide the practice by presenting the opinions in the doctrine and the applications of Yargıtay about the interpretation of general provisions in terms of exchange law rules and how to apply them to exchange institutions.