Bor karma ve deri ihtisas organize sanayi bölgesi'nde endüstriyel atık yönetiminin incelenmesi
Investigation of industrial waste management in bor mixed and leather specialized organized industrial zone
  1. Tez No: 595424
  2. Yazar: NİLAY KAVAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHİMAN ÇİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Atık Yönetimi, Bertaraf, Bor, Geri Kazanım, Geri Dönüşüm, OSB, Waste, Waste Management, Disposal, Bor, Recovery, Recycling, OIZ
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Organize sanayi bölgelerinin günümüzdeki en önemli sorunlarından birisi de sanayilerin oluşturduğu endüstriyel atıklardır. Çevreye zarar vermeyen, doğal kaynakların tüketimini azaltan, sürdürülebilir kalkınma ve paralelinde sanayileşme kavramlarının birlikteliği son derece önemlidir. Buna yönelik olarak sanayi üretimlerinde yeni teknolojilerin kullanımı, doğal kaynakların kullanımının azaltılması açısından ön planda yer almaktadır. Bu çalışmada Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde üretilen endüstriyel katı atıkların OSB yönetiminden alınan bilgiler ışığında türü ve miktarı tespit edilmiştir. Atıkların büyük bir kısmının deri endüstrisinden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Lisansa tabi işletmelerde ise çoğunun atık yönetimi planlaması resmi kanallarla sınırlı kalmıştır. Bu çalışma ile, Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde anket çalışması yapılarak endüstriyel atıkların yönetimi hakkında sanayicilerin bilgi ve atığa olan yaklaşımları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of organized industrial zones today is the industrial waste generated by the industries. The coexistence of the concepts of sustainable development and industrialization, which does not harm the environment, reduces the consumption of natural resources, is extremely important. In this context, the use of new technologies in industrial production is at the forefront in terms of reducing the use of natural resources. In this study, the type and amount of industrial solid wastes produced in Bor Mixed and Leather Specialized Organized Industrial Zone were determined in the light of the information obtained from the Organized Industrial Zone management. It is understood that most of the wastes originate from the leather industry. In licensed enterprises, most waste management planning has been limited to official channels. In this study, industrialists' knowledge and approach to wastes on the management of industrial wastes in Bor Mixed and Leather Specialized Organized Industrial Zone were examined.