Evaluation of protective effect of Arum maculatum against dextran sulfate sodium- induced experimental colitis in
Arum maculatum'un dextran sülfat sodyum ile indüklenen deneysel kolite'e karşı koruyucu etkisinin değerlendirmesi
- Tez No: 595516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİYE AYSUN KEPEKÇİ, YRD. DOÇ. DR. NURAY BOSTANCIERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Arum maculatum, ülseratif kolit, İBH (İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları), Arum maculatum, Ulcerative Colitis, IBD (Inflammatory Bowel Diseases)
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnflamatuar bir bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit (ÜK), ishal, kanlı dışkı, karın ağrısı ve kalın bağırsakta sınırlı mukozal ülserasyon ile karakterizedir. Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler ve immünosupresanlar ÜK tedavisinde kullanılmasına rağmen, uzun süreli kullanımları çeşitli yan etkiler göstermektedir. Bu nedenle birçok araştırmacı, ÜK'yi iyileştirmek için şifalı bitkilerden faydalanmayı hedeflemektedir. Arum maculatum, yüzyıllardır geleneksel olarak insanlar tarafından sindirim sistemi rahatsızlıkları için kullanılmaktadır. Ancak, A. maculatum'un ÜK'ye karşı kullanımı ile ilgili bir araştırma yoktur. Bu çalışma, A. maculatum'un sıçanlarda dekstran sülfat sodyumun (DSS) indüklediği deneysel kolit modeline karşı koruyucu etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Etik kurul onayı Gaziantep Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul tarafından onaylanmıştır. Sıçanlardan elde edilen kolon örneklerinin histolojik (makroskopik ve mikroskobik skorları) ve biyokimyasal (malonaldehit (MDA) ve oksidatif stres indeksi (OSI)) parametreleri incelenmiştir. Genel olarak, bu araştırmanın biyokimyasal ve histolojik bulguları, sıçanların A. maculatum ile muamele edilmesinin kolonlarını DSS'nin indüklediği kolite karşı doza bağlı olarak koruduğunu göstermiştir. Bitkinin metanol özütünün verimi %26,23 olarak bulunmuştur. A. maculatum'un toplam fenolik ve flavonoid miktarları sırasıyla 32.919±1.125 mg GAE/g ve 52,045±7,902 µg RE/mg olarak belirlenmiştir. Bitki özütünün IC50 değeri DPPH radikal temizleme aktivitesi ile 105,76 ug mL-1 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ulcerative colitis (UC), an inflammatory bowel disease, is characterized by diarrhea, bloody stools, abdominal pain, and mucosal ulceration limited to the large intestine. Although non-steroidal anti-inflammatory drugs, corticosteroids, and immunosuppressants are used to treat UC, their long-term use has shown various adverse effects. Therefore many researchers target to utilize from medicinal plants to cure UC. Arum maculatum has been used for digestive system disorders traditionally by people for centuries. However, there is no research regarding the use of A. maculatum against UC. This study aims to determine the protective effect of A. maculatum against dextran sulphate sodium-induced (DSS) experimental colitis in rats. Ethics committee approval was approved by the Gaziantep University Animal Experimentations Local Ethics Committee. The histological (macroscopic and microscopic scores) and biochemical (malonaldehyde (MDA) and oxidative stress index (OSI)) parameters of colon samples obtained from rats were examined. Overall, the biochemical and histological findings of the present investigation demonstrated that treatment of rats with A.maculatum protected the colon against DSS induced colitis in a dose dependent manner. The plant methanol extraction yield was found as 26.23%. The total phenolic and flavonoid amounts of A.maculatum were determined as 32.919±1.125 mg GAE/g and 52.045±7.902 µg RE/mg. respectively. IC50 value of the extract was found as 105.76 µg mL-1 by DPPH radical cleaning activity.