Üst yapı projelerinde imalat iş planı temelli risk ile maliyet odaklı iş güvenliği planı hazırlanması yaklaşımı
Creating health and safety management plan according to project schedule of residental construction projects, focusing on risk and cost
  1. Tez No: 595536
  2. Yazar: KAĞAN ERKEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENHÜR SATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, Üst Yapı Projeleri, Eniyileme, Risk Değerlendirmesi, Proje Yönetimi, Health and Safety, Construction Project, Optimization, Risk Assessment, Project Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Türkiye'de inşaat sektörü ortalama 2 milyon çalışan istihdam etmektedir ve artan nüfus ve büyüyen ekonomi ile gelişmesini sürdürmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) iş kazaları istatistiklerinde inşaat sektörü maalesef yüksek oranlara sahiptir. Verilerin çoğunda basit ve öngörülebilir kaza sebeplerinin farklı projelerde tekrarlanmasından kaynaklandığı görülmektedir. Dikkatsizlik ve ilgisizlik kaynaklı iş kazası vakalarının sayılarındaki fazlalık asıl problemin planlama sürecinden kaynaklandığını göstermektedir. İnşaat projeleri genellikle kazı çalışmaları başlar, betonarme imalatlar ile devam eder, cephe imalatları yapılır ve daha sonra ince iş imalatları ile tamamlanır. Bu sebeple üstyapı projelerinde genellikle önce kazı işleri ile ilgili tehlikeler; daha sonrasında ise betonarme, cephe ve ince işler ile ilgili tehlikeler oluşur. Mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) yöntemleri arasında ileriye dönük eylemlerden birisi olan risk değerlendirmesi ile çalışma ortamında oluşabilecek tehlikelerin belirlenmesi ve bunların gerçekleşmemesi için önlemler alınması sağlanır. Üstyapı projelerinin yapım aşamalarının birbirine çok benzer olması ve iş güvenliği risklerinin büyük bir kısmının neredeyse hepsinde ortak olması sebebiyle; iş aktivitelerini dikkate alan proje yönetimi ile önlemleri dikkate alan risk değerlendirme yönteminin beraber kullanılması çeşitli faydaları beraberinde getirecektir. Projeye henüz başlamadan, üstyapı işleri ile alakalı tehlike ve risklerin belirlenmesi ve akabinde en doğru önlemlerin alınması için işverenin önlem üzerinde fiyat/performans değerlendirmesi yapabilmesi için yeterli zaman imkânı mevcuttur. Buna ek olarak, alınacak önlemin hangi zamanda alınacağının belirlenmesi işveren firma bütçesinin de daha öngörülebilir olmasını sağlayacaktır. Bu tez çalışmasında risk değerlendirme yöntemi ve proje yönetimi birleştirilerek, öngörülen tehlike ve risklerin belirlenmesi ve ilgili önlemlerin hangilerinin ne zaman alınmasının söz konusu proje başlamadan önce eniyileme yöntemleri kullanılarak planlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The construction sector in Turkey has an average of 2 million employees each year. The need for the construction sector in our country is increasing in parallel with the expanding population and growing economy. Unfortunately, the statistics of occupational accidents and occupational diseases, provided by Social Security Institution (SSI), are so high. For construction industry. Majority of the data indicates that simple and predictable causes of accidents occur in different projects repeatedly. Negligence or apathy related occupational accidents hinder the process of solving problems which could have been easily prevented by cost and effort effective planning. Construction projects generally start with excavation works, continue with reinforced concrete productions and facade productions and finally completed with fine work productions. For this reason, in construction projects, hazards related to excavation works are likely to take place first; then the hazards associated with reinforced concrete, facade and finishing works start to appear. Among the current Occupational Health and Safety (OHS) methods, one of the most forward-looking actions is risk assessment. Risk assessment includes the process of identifying the hazards that may occur by conducting an audit in the work environment and taking measures to prevent the threats from taking place. Construction phases of construction projects are very similar and most of the occupational safety risks are common to almost all of them. Therefore, determining OHS risks related to fine works before starting the project enables the employer to make a price/performance assessment for the measure to be taken with sufficient time to take the most accurate measures for the project. In addition, determining when the precaution will be taken will make the employer firm's budget more predictable. In this thesis, the risk assessment method and project management are combined to determine the foreseen hazards and to take the necessary precautions before the project starts