11-13 yaş gruplarında futbola özgü fonksiyonel antrenmanların fiziksel uygunluğa etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of football-specific functional training on physical fitness in 11-13 age groups
- Tez No: 595610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ULUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, Fonksiyonel antrenman, Futbol, Physical fitness, Functional Training Football
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmanın amacı 11-13 yaş gruplarında futbola özgü fonksiyonel antrenmanların fiziksel uygunluğa etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Aydın ilin 'de yaşları 11-13 olan 20 futbolcu oluşturmuştur. Kontrol grubunu ise Aydın ilin'de yaşları 11-13 olan 10 futbolcu oluşturmuştur. Araştırmada yer alan gruplar, çalışma grubu ve kontrol grubu olmak üzere 2 şekildedir. Her iki gruba da başlangıçta boy ve kilo ölçümü yapılmış ardından, fiziksel uygunluğu belirlemede kullanılan, euro-fit test bataryasında bulunan flamingo denge testi, esneklik testi, durarak çift bacak ileri sıçrama testi, sürat testi, 10x5 mekik koşusu testi uygulanmıştır. Daha sonra çalışma grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün 1 er gün ara ile jogging koşusunun ardından dinamik ısınma daha sonra futbola özgü fonksiyonel antrenmanlardan kuvvet ,dayanıklılık, sürat ve koordinasyon antrenmanları uygulandı(ek1), antrenman sonunda ise çift kale maç yaparak çalışmalarını sonlandırmışlardır. Kontrol grubu ise antrenmanlarda sadece jogging koşu ve çift kale futbol maçı yaparak çalışmalarını sonlandırmıştır. 8. Hafta sonunda iki gruba da tekrar boy ve kilo ölçümü ardından fiziksel uygunluğu belirlemede kullanılan euro-fit test bataryası uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılarak incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma 11-13 yaş gruplarında futbola özgü fonksiyonel antrenmanlarına tabi tutulan çalışma grubunun fiziksel uygunluk parametrelerine katkısının olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra kontrol grubuna uygulanan çift kale maç programının da kontrol grubundaki sporcuların bazı parametrelere katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of football-specific functional training on physical fitness in 11-13 age groups. The study group consisted of 20 football players aged 11-13 years in Aydın. The control group consisted of 10 football players aged 11-13 years. The groups included in the study were divided into two groups as the study group and the control group. Both groups were initially measured for height and weight, followed by flamingo balance test, flexibility test, double leg forward jump test, speed test, 10x5 shuttle run test in euro-fit test battery, which was used to determine physical fitness. Then, the group was subjected to dynamic warm-up, strength, endurance, speed and coordination training after football jogging 3 days and 1 day intervals for 8 weeks. The control group ended their activities by doing jogging and double goal football match during the training. At the end of the 8th week, the euro-fit test battery, which was used to determine the physical fitness, was applied to both groups again after measuring height and weight and the results were compared and examined. As a result, this study was found to have contributed to the physical fitness parameters of the study group which was subjected to football-specific functional training in 11-13 age groups. In addition, the double rook match program applied to the control group contributed to some parameters of the athletes in the control group.