Dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik tarzlarının sosyal sermaye ve lider-üye etkileşimine etkisi: otel işletmelerinde bir araştırma
The effect of transformational and interactive leadership styles on social capital and leader - member interaction a research in hotel facilities
  1. Tez No: 595611
  2. Yazar: OSMAN CELEP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA ERDEN AYHÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimsel Liderlik, Dönüşümsel Liderlik, Sosyal Sermaye, Lider-Üye Etkileşimi, Interactional Leadership, Transformational Leadership, Social Capital, Leader-Member Interaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Günümüzde hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde lider vasıflı çalışanların istihdam edilmesi, işletmelerin başarısında önem teşkil etmektedir. Yazında örgüt içerisindeki sosyal sermaye ve lider-üye etkileşimi düzeyinin artmasında ya da azalmasında liderlik türlerinin etkili olduğu açıklanmaktadır. Hizmet sektörünün kişilerarası iletişimin daha yoğun yaşandığı bir sektör olması nedeniyle sosyal sermaye ve lider-üye etkileşimi kavramları öne çıkmaktadır. Hizmet sektörünün ülkemizdeki en önemli temsilcisi turizm sektörüdür. Turizm sektöründe uygulanan dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik tarzları sosyal sermaye ve lider-üye ilişkisini etkileyebilecektir. Bu araştırmada Ege bölgesinde turizm sektöründe faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı 22 otelin toplam 550 orta, üst düzey yönetici ve çalışanlarıyla yapılmış, yöneticilerin kendi görevlerini yerine getirdikleri süreçte sahip oldukları etkileşimsel ve dönüşümsel liderlik tarzlarıyla, lider-üye etkileşimi ve sosyal sermaye arasında bir ilişki olup olmadığı belirlenmiştir. Araştırmada dönüşümsel liderlik algılaması ile sosyal sermaye düzeyi arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmada etkileşimsel liderlik algılamasının yapısal sosyal sermayeyi azaltacağı bulgusuna ulaşılmıştır. Buna ilaveten araştırma bulguları; yapısal ve ilişkisel sosyal sermaye artarken vefaya, katkıya, saygıya ve etkiye dayalı lider-üye etkileşiminin artacağını belirlemiştir. Araştırma değişkenleri demografik unsurlar kapsamında da ele alınmıştır. Demografik değişkenlere göre ele alındığı zaman; çalışanların sosyal sermaye algılarının yaş gruplarına göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmada lider-üye etkileşimi, sosyal sermaye ve dönüşümsel liderlik algısının çalışma yılına göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma bulguları; çalışılan departman ile etkileşimsel ve dönüşümsel liderlik algısı arasında anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the recruitment of qualified employees in different enterprises is important for the success of these enterprises. In the literature, it is explained that leadership types are effective in increasing or decreasing the level of social capital and leader-member interaction within the organization. In this study, a relationship between the interaction and transformational leadership styles, leader-member interaction and social capital of the managers in the process of executing their own duties was made with 550 middle, senior managers and employees of 22, 4 and 5 star hotels operating in the tourism sector in the Aegean region was not determined. In the research, it was determined that there is a significant and positive relationship between transformational leadership perception and social capital level. In the research, it was concluded that the perception of interactive leadership would decrease the structural social capital. In addition, the research findings; while structural and relational social capital increased, leader-member interaction based on loyalty, contribution, respect and influence would increase. The variables of the research were also considered within the scope of demographic elements. When analyzed according to demographic variables, it was determined that employees' perceptions of social capital differed significantly according to age groups. In the research, it was determined that the perception of leader-member interaction, social capital and transformational leadership differed significantly according to the working year. Research findings; showed that there is a significant difference between the departments and the perception of interactive and transformational leadership.