Finansal gelişme ve ekonomik performans ilişkisinin analizi
Analysis of the relationship between financial development and economics
- Tez No: 595648
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT URAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Ekonomik Performans, Westerlund Panel Eşbütünleşme Analizi, Financial Development, Economic Performance, Westerlund Panel Cointegration Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Kapitalist sistemin gelişmesinde paranın kullanılmasının ve finansal piyasaların gelişmesinin önemli bir rolü vardır. Ancak finansal piyasaların kırılgan bir yapıya sahip olması, kapitalist sistemin istikrarsızlığının nedenlerindendir. Bu sebeple bu çalışmada finansal gelişme ve ekonomik performans arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Ancak çalışmanın sadece OECD ülkeleri için analiz edilmesi, bu çalışmanın kısıtıdır. Çalışmanın amacı doğrultusunda 1980-2016 zaman aralığında OECD ülkeleri kapsamında 12 ayrı veri seti oluşturulmuştur. Finansal gelişme ve ekonomik performans arasındaki ilişkinin yönünü tespit etmek amacıyla vekil değişkenler belirlenmiştir. Finansal gelişmeyi temsilen kullanılan finansal gelişme endeksi IMF veri tabanından elde edilmiş, ekonomik performansı temsilen kullanılan Okun ve Hanke sefalet endeksleri yazar tarafından hesaplanmıştır. Okun sefalet endeksi, enflasyon ve işsizlik oranlarının toplanması ile elde edilmiştir. Hanke sefalet endeksi ise, Okun sefalet endeksine uzun dönem faiz oranının eklenmesi ve büyüme oranının çıkarılması ile oluşturulmuştur. Ekonomik sefaletin artması, ekonomik performansın azalması olarak yorumlanmıştır. Çalışmada finansal gelişme ve ekonomik performans arasındaki ilişki araştırılırken, literatürden farklı bir şekilde ekonomik performans göstergesi olarak sadece büyüme değişkeni kullanılmamıştır. Bununla birlikte, finansal gelişmişlik özel sektör kredileri ve sermaye kapitalizasyonu gibi temsili tek bir değişkenle ölçülmek yerine, finansal gelişme endeksi gibi kapsamlı bir değişken ile temsil edilmiştir. Bu sebeple çalışmanın, finansal gelişme ve ekonomik performansı ölçmeye yönelik literatüre hem teorik hem de ampirik olarak katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Finansal gelişme ve ekonomik performans arasındaki ilişkiyi araştırmak için Westerlund panel eşbütünleşme analizi, dinamik sabit etkiler tahmincisi ve ortalama grup tahmincisi yöntemleri kullanılmıştır. Tüm panele ait uzun ve kısa dönem ilişkileri tespit edildikten sonra ise, her bir ülke için uzun ve kısa dönem ilişkilerinin yönünü gösteren birimler için ortalama grup tahmincisi analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, çalışmanın ikinci bölümünde 2006-2016 zaman aralığında finansal gelişme ve ekonomik performans arasındaki ilişki, betimsel istatistiklere göre her bir ülke için değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda hem dönemlere hem de ülkelere göre finansal gelişme ve ekonomik performans ilişkisinin farklılaştığı tespit edilmiştir. Bu durum kapitalist sistemdeki ülkelerin içsel ve dışsal dinamiklerden dolayı, farklı konjonktürlerde yer almalarından kaynaklanmaktadır. Ancak elde edilen sonuçlar, genellikle finansal gelişmenin ekonomik performans üzerinde anlamlı bir etkisi varken, ekonomik performansın finansal gelişme üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The use of money and the development of financial markets play an important role in the development of the capitalist system. However, the fragile structure of the financial markets is one of the reasons for the instability of the capitalist system. Therefore, the aim of this study is to investigate the relationship between financial development and economic performance. However, analyzing the study only for OECD countries is a limitation of this study. For the purpose of this study, 12 different datasets have been established within the scope of OECD countries in the 1980-2016 period. In order to determine the direction of the relationship between financial development and economic performance. The financial development index used to represent was obtained from the IMF database and Okun and Hanke misery indices were calculated by the author as a proxy economic performance. Okun's misery index was calculated by adding the inflation and the unemployment rate. In order to calculate the Hanke misery index, long term interest rate was added to the Okun misery index and the growth rate was subtracted from this value. The increase in economic misery was interpreted as a decrease in economic performance. In the study, unlike the previos literature, only the growth variable was not used as an indicator of economic performance to investigate the relationship between financial development and economic performance. In addition, rather than measuring financial development with a single variable, such as private sector loans and capital capitalization, financial development is represented by a comprehensive variable such as the financial development index. Therefore, it is thought that this study will contribute to the existing literature on measuring financial development and economic performance both theoretically and empirically. In order to investigate the relationship between financial development and economic performance, Westerlund panel cointegration analysis, dynamic constant effects estimator and mean group estimator methods were used. After determining the long and short term relations of the whole panel, mean group estimator for units analysis was applied showing the direction of long and short term relations for each country. Furthermore, in the second part of the study, the relationship between the financial development and economic performance in the 2006-2016 period was evaluated for each country according to their descriptive statistics. As a result of the study, it was found that the relationship between financial development and economic performance changes according to both the periods and the countries. This results stems from the fact that countries in the capitalist system are involved in different conjunctures due to their internal and external dynamics. However, the results show that while financial development generally has a significant effect on economic performance, economic performance does not have a significant effect on financial development.