Trabzon ilindeki süt fabrikalarındaISO 22000 sisteminin kurulumu vekritik kontrol noktalarındakarşılaşılan sorunlar
The problems concerned in the setting of the ISO 22000system and the critical control in the milk factories inTrabzon
  1. Tez No: 595745
  2. Yazar: İREM ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TS EN ISO 22000, Trabzon, süt fabrikası, TS EN ISO 22000, Trabzon, dairy factory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, Trabzon ilinde kurulu ve faaliyet gösteren beş ayrı firmaya ait süt fabrikasında ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ürettikleri süt ürünleri ve bu ürünler için uygulanan kritik kontrol noktalarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak, her bir fabrikada üretilen süt ürünü; hammadde temininden başlanarak üretim aşamaları, o ürüne ait ön görülen kritik kontrol noktaları ve ürün sevkiyatına ait işlemler değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Elde edilen verilere göre, araştırmaya tabi tutulan tüm tesislerde HACCP sisteminin uygulandığı, ISO 22000 sisteminin tüm firmalarda kurulu olduğu, ancak etkin bir şekilde kullanılamadığı tespit edilmiştir. İncelenen fabrikalarda sistemin gerektirdiği dokümanlar hazırlanmış olmakla birlikte, bu konudaki personel bilincinin yetersiz, işletme binaları tesisat ve donanım bakımından istenen düzeyde olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the ISO 22000 Food Safety Management System, dairy products they produce and the critical control points applied to these products in five dairy factories in Trabzon. For this purpose, the milk product produced in each factory; starting from raw material procurement, production stages, critical control points foreseen for that product and operations related to product shipment were evaluated. According to the data obtained, it was determined that the HACCP system was applied in all the plants subject to the research, ISO 22000 system was installed in all companies but it could not be used effectively. Although the documents required by the system have been prepared in the factories examined, it has been observed that the personnel awareness on this issue is insufficient and that the operational buildings are not at the desired level in terms of installation and equipment.