Leptinotarsa decemlineata Say (Coleoptera: Chrysomelidae)'nın beslenme davranışına farklı aç kalma sürelerinin etkisi
The effect of the starvation periods on feeding behavior of Leptinotarsa decemlineata Say (Coleoptera: Chrysomelidae)
- Tez No: 595744
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARSAVURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Leptinotarsa decemlineata, aç kalma süresi, beslenme davranışı, patates, Leptinotarsa decemlineata, starvation period, feding behavior, potato
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, Leptinotarsa decemlineata (Say) (Coleoptera: Chrysomelidae)'nın beslenme davranışına aç kalma sürelerinin etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Denemeler sıcaklığın 25±1ºC, orantılı nemin %55±5 olduğu 16 saat aydınlık 8 saat karanlık koşulların sabit tutulduğu iklim odasında gerçekleştirilmiştir. Beslenme davranışı ile ilgili denemeler L. decemlineata'nın her biyolojik döneminde 1 bireyde yapılmıştır. Her denemede 1 birey bir tekerrür kabul edilmiş ve deneme 10 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Aynı biyolojik dönemler farklı aç kalma sürelerine göre değerlendirilmiştir. Yapılan gözlemler sonucunda toplam beslenme süresi, beslenmeden geçen toplam süre, bir beslenmenin ortalama süresi ve öğün sayısı belirlenmiştir Elde edilen sonuçlara göre birinci larva dönemine ait bireylerin toplam beslenme süresi 2.101,20±155,36 sn ile en fazla 4 saat aç bırakıldıklarında kaydedilmiştir. Bu süre ikinci larva döneminde 2022,70±150,29 sn ile 4 saat aç bırakıldıklarında, üçüncü larva döneminde 2357,10±195,52 sn ile 8 saat aç bırakıldıklarında, dördüncü larva döneminde 3221,60±85,28 sn ile 8 saat aç bırakıldıklarında gözlemlenmiştir. Ergin bireylerde ise toplam beslenme süresi en fazla preovipozisyon döneminde 817,10±182,97 sn ile 12 saat aç bırakıldıklarında, ovipozisyon döneminde 705,90±175,90 sn ile 8 saat aç bırakıldıklarında ve genç erkek bireylerde 1289,70±224,48 sn ile 12 saat aç bırakıldıklarında kaydedilmiştir. Elde edilen verilere göre beslenme davranışı çalışmalarında 8 saat aç bırakmanın yeterli olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of starvation periods on feeding behavior of Leptinotarsa decemlineata (Say) (Coleoptera: Chrysomelidae). The experiments conducted in a controlled climate room conditions at temperature 25±1ºC, relative humidity 55±5% and photoperiod 16:8 h, using L. decemlineata individuals. Experiments on feeding behavior were carried out in 1 individual in each biological period of L. decemlineata. One individual was accepted as one repetition in each trial and the experiment was conducted with 10 replications. As a result of the observation, total feeding period, total starvation period without feeding, average duration of a feeding and number of meal were determined. The same biological periods were evaluated according to different starvation periods. According to the results, total feeding time of the individuals belonging to the first larval period was 2.101,20±155,36 sec. It was recorded when they starvation period for a maximum of 4 hours. This period was observed when they were starvation for 4 hours with 2.022,70±150,29 sec in the second larval period, they were starvation with 2.357,10±195,52 sec for 8 hours in the third larval period, and they were starvation with 3.221,60±85,28 sec for 8 hours in the fourth larval period. In adult individuals, in the preoviposition period total feeding period was 817,10±182,97 sec for 12 hours, in the ovipositon period 705,90±175,90 sec and starvaiton for 8 hours and young male individuals 1289,70±224,48 It was recorded when they fasted for 12 hours.