Mobilya tasarımının mekan kimliğine etkisi
The effect of furniture design on identity
  1. Tez No: 595836
  2. Yazar: FATMA FERDA ATALAR
  3. Danışmanlar: DR. MAHMUT ATİLLA SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Kimlik, Mekan Kimliği, Mobilya, Tasarım, Mobilya Tasarımı, Space, Identity, Space Identity, Furniture, Design, Furniture Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mekan insanın düşüncelerinde var olan, mimari tasarım ile de gerçek haline gelen bir olgudur. Mekanlarında insanlar gibi dış dünya tarafından anlaşılmalarını sağlayan kimlikleri vardır. Buna mekan kimliği adı verilmektedir. Mekan kimliği, tasarım ve bu tasarımda kullanılan donatı elemanları ile ortaya çıkar. Mobilya ise bahsedilen donatı elemanlarının içinde en önemlisidir. Bu nedenle, çalışmamızda mobilya tasarımlarının mekan kimliğinin oluşumu ve yansıtılmasına etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmamız dört bölüme ayrılmıştır. Giriş bölümünde“mekan”konusu hakkında kısa bilgiler verilmiş, ikinci bölümde ise mobilya ve mobilya tasarımı konusu detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde mekan ve mekan kimliği konuları incelenmiş, ardından mobilya tasarımlarının mekan kimliğine etkileri örnekler ile açıklanmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise, Ankara ve İstanbul kentlerinde bulunan ve farklı konseptlere sahip olan iki cafe-restoran incelenmiş, bu mekanların yansıtmak istediği kimlikleri, kullandıkları mobilyalar üzerinden tartışılmıştır. Elde edilen bulgular sonuç kısmında paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Space is a phenomenon existing in the thought of people which become a reality through architectural design. Just as the people, spaces have got an identity which enables them to get across by the external world. This is called as“space identity”. Space identity emerges out of the process of design and its reinforcements in which furniture constitutes the most important element. For this reason, this study focuses on the effects of furniture design on the existence and reflection of the space identity. In this context, the study is divided into four sub-chapter: the introduction chapter will define the concept of“space”, then the second chapter will move on by the discussion on the furniture and furniture design. Subsequently, the third chapter analyzes the concepts of“space”and“space design”together with explaining the effects of furniture design on space identity. The last chapter will examine two coffee-restaurant with different schematic concepts in Ankara and İstanbul and will reveal the intended identity of space over used furniture. The findings will be shared in the conclusion part.