Şehir kimliği olgusunun restoran iç mimari tasarımına etkisi ve Şanlıurfa Cevahir Restoranı üzerinde değerlendirilmesi
The effects of city identity on restaurant interior design and analysis on Sanliurfa Cevahir Restaurant
- Tez No: 490165
- Danışmanlar: DOÇ. CEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Şehir kimliği, Restoran tasarımı, Restoran tasarımı ile kimlik ilişkisi, Şanlıurfa, Cevahir Han
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Her kentin, her mekanın içinde bulunduğu çevrenin şekillendirdiği, kültürle zenginleştirdiği, geleneklerle yoğurduğu bir kimliğin varlığı su götürmez bir gerçektir. Şehir açısından kimlik kavramı bir oluşum sürecidir, planlanarak veya dayatmayla oluşmaz, zamanla kazanılır, doğal beşeri unsurlara, geçmişe, kültüre, geleneklere ve sosyal ilişkilere bağlı olarak gelişir. Bu tez çalışmasında şehirlerin farklı aşamalardan geçip, edindiği kimliklerin, restoran iç mekan tasarımları üzerine etkileri araştırılmıştır. Şehir olarak, akıllarda kalıcı güçlü kimlikli, tarihi zengin, geçmişi çok eski zamanlara uzanan farklı etnik ve dini grupların çeşitliliğine sahip, medeniyeler beşiği olarak kabul edilen Şanlıurfa kenti seçilmiştir. Şehir kimliğinin restoran tasarımı üzerindeki etkisini kanıtlamak amaçlı, birçoğu zamanla yok olurken, günümüze ulaşabilen, nadir tarihi hanlardan biri olan Cevahir Han, mekan olarak tercih edilmiştir. Tez beş bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde kent kimliği kavramı üzerine taramalar yapılıp, kimliği meydana getiren, şekillendiren doğal, yapay, sosyal, kültürel, tarihi, işlevsel faktörler açısından incelenmiştir. Her faktör için uygun örnekler verilerek konu detaylandırılmıştır. İkinci bölümde ise insanların dışarıda yemek yemeyi tercih etmesiyle ön plana çıkan restoran işletmeleri ele alınmıştır. Restoran kavramının tarihteki yeri, gelişimi ve çeşitleri üzerinde durulup, örneklerle açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise restoran işletmelerinin mekansal tasarımları ele alınmıştır. İç mekan tasarımında kullanılan çevresel bileşenler; malzeme, aydınlatma, mobilya, renk, form, doku, dış cephe, peyzaj gibi kavramlar üzerinde durulmuştur. Her çevresel bileşenin teknik özellikleriyle birlikte kişiler üzerinde bıraktığı algısal, psikolojik anlamlar üzerinde durulup, konu örneklerle zenginleştirilmiştir. Dördüncü bölümde ise yapılan kaynak taramaları göz önüne alınarak, Şanlıurfa, şehir kimliğini oluşturan etmenler üzerinden analiz edilmiştir. Diğer bir yandan, mekan tasarımında kullanılan çevresel bileşenler açısından Cevahir Han restoranı irdelenmiştir. Bu iki analizin ardından elde edilen bilgiler ışında, şehir kimliğirestoran tasarım ilişkisi incelenmiştir. Beşinci bölümde ise tüm elde edilen veriler özetlenip, sonuca ulaşılmıştır. Şehir kimliğinin, restoran tasarımı açısından değerlendirilmesinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Crystal-clear fact is that, each city, each place has unique identity which is shaped by its environment, enriched with the culture, blended with traditions. The identity concept from the point of cities is a process which can be acquired with by time, without planning or any forcing and shaped by natural, artificial sources, historical background, traditions and social relations. This thesis investigates effects of city identity which is gained after completing a different phases, on interior design of restaurants. Due to, memorable strong city identity, rich, unique historical background, cultural diversity of different ethnic and religious group whose historical datum date back to early times, Şanlıurfa city which is accepted to be the cradle of the Mesopotamian civilization was chosen as a subject. To demonstrate, effects of city identity on restaurants' interior design, Cevahir Inn which could survive until today, while many other inns disappear off the face of the earth, was selected as a place. That thesis contains five chapters. First part is about, investigation of city identity and analysis of factors which constituent city identity in terms of natural, artificial social, cultural historical, functional. The topic was enriched by giving specific example for each factor. Second part is about, analysis of restaurant industry which is become popular by the increasing number of people who prefer to eat their meals at the outside. Notion of restaurant, its history, improvement and types was clarified and explained by examples. Third part is about ,interior design components and relation between restaurant design. Materials, lighting, furniture, color, form, texture, exterior facade, landscape components, which are using while designing, were evaluated. Each material was clarified in terms of its general feature and also emotional, psychological meanings on people. The topic was corroborated by examples. Fourth part is about, analysis of Şanlıurfa' city identity in terms of aforementioned criteria which construct city identity. On the other hand, Cevahir Inn was analyzed within the scope of interior design components. Under the light of those examination, relation between city identity and restaurant design was crystallized. Fifth part is a summary and conclusion of the thesis is given. Also it is emphasized that, when designing a restaurant interior design, city identity should be taken into consideration.