İzmir ili Selçuk ilçesinin mekanizasyon planlamasına yönelik makina kapasitesi ve traktör gücünün belirlenmesi
Determination of the machine capacity and tractor power for mechanization planning of Selçuk district of İzmir province
  1. Tez No: 596008
  2. Yazar: AYŞE NUR ŞABANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Optimum İşletme Büyüklüğü, Traktör Motor Gücü, Ortalama Traktör Gücü, Optimum Makina Kapasitesi, Tractor, Optimum Farm Size, Optimum Machine Capacity, Average Tractor Power, Tractor Engine Power, Motor Power
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tarım alanları daha fazla genişletilemediği için birim alandan elde edilecek ürün veriminde artış sağlamak gerekir. Bu amaçla tarım teknolojisi uygulamalarının yaygınlaştırılması ve optimum kullanım imkanları sağlanmalıdır. Bu araştırmada, İzmir ili Selçuk ilçesinde bulunan 1.95, 6.05, 27.55 ha ortalama arazi büyüklüğüne sahip tarım işletmeleri için en uygun makina kapasitesi ve traktör motor gücünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ortalama üretim alanlarına göre belirlenen optimum makina iş genişlikleri, kulaklı pulluk, kültivatör, diskli tırmık, ara çapa makinası ve tarla pülverizatörü için 0,1-4 ha, 4,1-8 ha, 8,1-50 ha işletme gruplarında sırasıyla; 0.1 m, 0.067 m, 0.08 m, 0.095 m, 0.034 m; 0.47 m, 0.26 m, 0.32 m, 0.16 m, 0.27 m; 1.135 m, ara çapa makinası için 1.366 m olarak belirlenmiştir. Optimum traktör motor gücü pamuk, sebzeler ve şeftali için sırasıyla; 20,72 kW, 4,20 kW, 29,50 kW olarak belirlenmiştir. Optimum traktör motor gücü pamuk, sebzeler ve şeftali için sırasıyla; 20.72 kW, 4.20 kW, 29.50 kW olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is necessary to increase the yield of the product obtained from the unit area for agricultural areas can not be expanded. For this purpose, widespread application of agricultural technology and optimum usage opportunities should be provided. In this study, it is aimed to determine the most suitable machine capacity and tractor engine power for agricultural enterprises with average land size of 1.95, 6.05, 27.55 ha in Selçuk district of İzmir province. Optimum machine working widths determined according to the average production areas are plow, cultivator, disc harrow, intermediate hoe machine, field sprayer for 0.1-4 ha, 4.1-8 ha, 8.1-50 ha respectively; 0.1 m, 0.067 m, 0.08 m, 0.095 m, 0.034 m; 0.47 m, 0.26 m, 0.32 m, 0.16 m, 0.27 m; 1,135 m was determined as 1,366 m for the intermediate anchor machine. Optimum tractor engine power for cotton, vegetables and peaches respectively; determined as 20.72 kW, 4.20 kW, 29.50 kW.