Suriyeli Arap mültecilerin ve Suriyeli Türkmen mültecilerin entegrasyon sürecinin karşılaştırmalı analizi: İstanbul örneği
The comparative analysis of integration process for Syrian Arab refugees and Syrian Turkmen refugees: İstanbul case
  1. Tez No: 596014
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL PINAR GÜLBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye Krizi, Mülteci, İç Savaş, Entegrasyon, Suriyeli Arap, Suriyeli Türkmen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Suriye'de, Nisan 2011'de mevcut rejime karşı başlayan muhalif gösteriler ve protestolar yerini kısa bir süre sonra iç savaşa bırakmıştır. Türkiye, Suriye'deki iç savaş sonrası tarihi bir sorumluluk alarak açık kapı politikası benimsemiş ve ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınan yaklaşık 4 milyon Suriyeliyi ülkesine kabul etmiştir. Suriye Krizi'nin başlarında Türkiye'ye gelen Suriyeliler, Türk siyasetçiler tarafından kısa süreli“misafir”olarak nitelendirilmekteydi. Zaman geçtikçe Suriye'deki savaş ortamının daha da geniş alanlara yayılması ve krizin derinleşmesi sonucu kalıcı oldukları, kitlesel olarak ülkelerine dönmelerinin pek mümkün olmadığı görüldü. Suriyeli mültecilerin entegrasyonu tartışmaları böylelikle gündeme gelmeye başlamıştır. Entegrasyon süreci hem ev sahibi toplum hem de göç eden toplumu yakından ilgilendiren çok kritik bir meseledir. Bu çalışmada, en büyük Suriyeli mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan İstanbul'da yaşayan Suriyeli Arapların ve Suriyeli Türkmenlerin entegrasyon süreçleri, Castles'in temel entegrasyon göstergeleri ışığında hazırlanan bir anket yardımıyla analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Syria, opposition demonstration sand protests against the current regime in April 2011 were replaced by civil war in a short time. After the çivil war in Syria, Turkey has adopted an open door policy by taking a historical responsibility and has agreed nearly 4 million Syrians who escape the war atmosphere in their country. Syrian refugees coming to Turkey at the beginning of Syria Crisis, were regarded as short term“guests”by Turkish politicians. As time passed, it is seen that they, the immigrants, became permanent as a result of the widening climate of war in Syria and the deepening of the crisis; and it was not possible for them to return to their countries as a mass. Thus, the debates about the integration of Syrian refugees was began to add to agenda. The integration process is a very critical issue that closely concerns both the host society and the immigrant society. In this study, the integration processes of Syrian Arabs and Syrian Turkmens living in Istanbul, which hosts the largest Syrian refugee population, are analyzed with the assistance in a questionnaire prepared in the light of the main integration indicators of Castles. KeyWords: Syrian Crisis, Refugee, Civil War, Integration, Syrian Arab, Syrian Turkmen.