Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış hükümlülerde başetme mekanizmaları ve piskolojik dayanıklılığın incelenmesi
Examination of coping mechanism and psychological resilience in prisoners sentenced to aggravated life imprisonment
  1. Tez No: 596074
  2. Yazar: ÖZNUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Public Administration, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağırlaştırılmış Müebbet, Psikolojik Dayanıklılık, Başetme mekanizmaları, Hükümlü, Uyum, Cezaevi, Life Long Imprisonment, Resilience, Coping Mechanism, Prisoner, Inmate, Adjustment, Prison
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmanın amacı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış hükümlülerin psikolojik dayanıklılıkları ve başetme mekanizmalarını derinlemesine incelemek, cezaevinde bulunan ve ağırlaştırılmış müebbet olmayan tutuklu/hükümlü popülasyonu ve tutuklu/hükümlü olmayan popülasyonla karşılaştırmaktır. Çalışma nitel ve nicel araştırma desenlerinin bir arada kullanıldığı karma desende gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla yalnızca ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerinden yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilmiş, nicel veriler ise çalışmada yer alan her üç popülasyondan Kişisel Bilgi Formu, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri aracılığıyla elde edilmiştir. Çalışmanın nitel kısmına 15 kadın, 16 erkek ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü, nicel kısmına ise ağırlaştırılmış müebbet hükümlüleriyle birlikte yaş ve eğitim düzeyleri benzer özelliklere sahip 70 tutuklu/hükümlü, 70 tutuklu/hükümlü olmayan kişi katılmıştır. Elde edilen nicel bulgular Bağımsız örneklem t- Testi, Mann Whitney-U,ANOVA, Ki- Kare Bağımsızlık Testi ve Korelasyon analiziyle; nitel bulgular ise Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) ile incelenmiştir. Yapılan nicel analizlerde her üç örneklemde dayanıklılık düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmamış, ruhsal belirti düzeyi açısından ağırlaştırılmış müebbet ve tutuklu/hükümlü olmayan popülasyon arasında farklılıkların olduğu görülmüştür. Nitel verilerin analizlerinde ise ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerin deneyimlerinden yola çıkarak aile, din, arkadaş, kurum, kurum içi etkinlikler, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin hükümlüler tarafından ifade edilen temel başetme yöntemlerinin olduğu ayrıca farklı başetme yöntemleriyle de sürecin desteklendiği bulunuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate resilience and coping mechanisms of prisoners sentenced to live long sentence thoroughly, to compare population of prisoners were not sentenced to life long sentence in prison and not convicted/imprisoned population. The study is carried out in combined design in which quantitative and qualitative research designs were used together. Quantitative data was acquired from the life long imprisoners with the method of face to face interview by the semi-structured interview form, qualitative data was acquired from the all three population in the study by Personal Information Form, Resilience Scale for Adults and Brief Symptom Inventory. The qualitative part of the study included 15 female, 16 male life long imprisoners, and the quantitative part included 70 prisoners with similar characteristics of age and education in normal population together with 70 prisoners. Quantitative findings were analyzed with, Independent Samples T-test, Mann Whitney- U,ANOVA, Chi-Square Independence Test and Correlation Analysis; qualitative findings were analyzed with Interpretative Phenomenologic Analysis (IPA). In quantitative analysis, no significant difference was found in terms of endurance levels in all three samples but it was observed that there are differences between life long imprisoners and not convicted/imprisoned population in terms of psychological symptom level. In qualitative data analysis, based on the experiences of life long imprisoners, it was found that family, religion, friends, institutions, in-house activities, education and recovery activities are the basic coping methods expressed by the prisoners and also the process is supported with different coping methods.