AİHM içtihadı bağlamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
Aggravated life imprisonment in the context of the ECTHR case-law
- Tez No: 992721
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR SEVDİREN SEVİMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası, Ömür Boyu Hapis Cezası, İdare ve Gözlem Kurulu, Umut Hakkı, İnsan Onuru, Aggravated Life Imprisonment, Life Imprisonment, The Administration and Observation Boards, Right to Hope, Human Dignity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Türkiye'de ölüm cezasının kaldırılmasının ardından uygulanmaya başlanmış olup, olağanüstü bir infaz rejimi çerçevesinde yürütülmektedir. Bu rejim, mahkûmların infaz koşullarını sertleştirerek ağır kısıtlamalar getirmekte ve tahliye umudu olmayan mahkûmlar için ömür boyu hapis cezasını öngörmektedir. Türkiye'deki mevzuat, bazı ağır suçlar için koşullu salıverilme hakkını tamamen ortadan kaldırarak mahkûmların yaşam boyu ceza infaz kurumlarında tutulmasını öngörmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), istikrar kazanan içtihadında 'umut hakkı' kavramı çerçevesinde, mahkûmların serbest kalabilme olasılığına sahip olması gerektiğini vurgulamaktadır. Nitekim, AİHM'nin ilgili içtihadı, ceza süresinin gözden geçirilmesini sağlayacak mekanizmaların oluşturulmasını zorunlu kılarken, aksi uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesi kapsamında insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele teşkil edebileceğine hükmetmektedir. Yine, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) gibi uluslararası kuruluşlar, uzun süreli hapis cezalarının mahkûmların rehabilitasyon sürecine uygun hale getirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Birleşmiş Milletler Nelson Mandela Kuralları ve Avrupa Cezaevi Kuralları da mahkûmların onurlu bir şekilde infaz sürecini geçirmeleri gerektiğine işaret etmektedir. Ancak, Türkiye'de 'umut hakkına' ilişkin ihlalleri giderecek herhangi bir yasal düzenleme yapılmamış olup, uluslararası standartlarla uyumlu bir reform süreci de başlatılmamıştır. Bununla birlikte, bir reform süreci öngörüldüğünde, koşullu salıverilme sürecinde belirleyici nitelikte olması beklenen İdare ve Gözlem Kurullarının, yargısal denetimden uzak ve soyut gerekçelere dayanan yapısının dönüştürülmesi kritik önem taşımaktadır. Bu çalışma, ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının insan hakları bağlamındaki durumunu incelemekte ve Türkiye açısından olası çözüm önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aggravated life imprisonment was introduced in Turkey following the abolition of the death penalty and is implemented within the framework of an extraordinary execution regime. This regime imposes severe restrictions by tightening the conditions of imprisonment and entails life-long incarceration without the prospect of release for prisoners. Turkish legislation eliminates the possibility of conditional release for certain serious crimes, thereby mandating the lifelong detention of inmates. The European Court of Human Rights (ECtHR), in its well-established case law under the concept of the“right to hope,”emphasizes that prisoners must have a genuine prospect of release. Accordingly, the ECtHR's relevant jurisprudence requires the establishment of mechanisms that allow for the review of sentences, and holds that the absence of such mechanisms may constitute inhuman and degrading treatment under Article 3 of the European Convention on Human Rights. Similarly, international bodies such as the Committee of Ministers of the Council of Europe and the Committee for the Prevention of Torture (CPT) stress the importance of aligning long-term prison sentences with the rehabilitative needs of inmates. The United Nations Nelson Mandela Rules and the European Prison Rules also underline the necessity for prisoners to undergo their sentences in a dignified manner. However, no legal regulation has been introduced in Turkey to address violations of the“right to hope,”nor has a reform process in line with international standards been initiated. Moreover, if a reform process is to be envisaged, it is critically important to restructure the Administration and Observation Boards, which are expected to play a decisive role in the conditional release process, as their current structure lacks judicial oversight and is based on abstract reasoning. This study examines the human rights implications of aggravated life imprisonment within the framework of national and international legislation and offers potential solutions for Turkey.