Türk ceza hukuku'nda hapis cezalarının infazında ceza infaz kurumları
Penal institutions in execution of prison sentences in Turkish criminal law
  1. Tez No: 697708
  2. Yazar: KADİR DURKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hapis cezası, hapis cezasının infazı, ceza infaz kurumu, ceza infaz kurumu türleri, Imprisonment, Execution of Imprisonment, Penitentiary Institution, Types of Penitentiary Institutions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Hapis cezası; Türk Ceza Kanunu m. 45'te öngörülen yaptırımlardan biri olup Türk Ceza Kanunu'nun 46. maddesi gereği üç tür (“ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müebbet hapis cezası ve kısa süreli hapis cezası”) hapis cezası mevcuttur. En genel haliyle hapis cezası, hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunan hükümlünün, özgürlüğünden bir süre yoksun kalması suretiyle infaz edilen bir yaptırım türüdür. İnfazın nasıl gerçekleşeceğine dair Türk Ceza Kanunu'nun 47, 48, 50. maddeleri ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun m. 25'te hükümler mevcuttur. Çalışma kapsamında, Türk Ceza Hukukunda hapis cezası, hapis cezasının infazı ve ceza infaz kurumu türleri incelenmiştir. Özellikle; hapis cezasının, cezalandırmanın amacından beklenen gayeleri gerçekleştirmede ne derece etkin olduğuna teorik düzlemde yer verilmiştir. Sonuç kısmında ise, hapis cezasının suçun önlenmesindeki rolü, birkaç istatiksel tablo incelenerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Imprisonment is while being one of the envisaged sanctions in article 45 of Turkish Penal Code, there are three different types of imprisonments (“aggravated life sentence”,“life sentence”and“short term imprisonment”) according to article 45 of Turkish Penal Code. In its most general form, imprisonment is a type of sanction that is executed by depriving the convict of his/her freedom for a period of time, for whom a final conviction has been made. There are provisions in the Turkish Penal Code article 47, article 48, article 50, and article 25 of the Law on the Execution of Penalties and Security Measures on how the execution will take place. Within the scope of the study, imprisonment, execution of imprisonment and types of penitentiary institutions in Turkish Criminal Law were examined. Especially; the extent to which the imprisonment is effective in realizing the aims expected from the purpose of punishment is given in the theoretical plane. In the conclusion part, the role of imprisonment in preventing crime is evaluated by considering several statistical tables.