Sığır deri papillomunda P53, PERP ve E-cadherin ekspresyonlarının araştırılması
Investigation of P53, perp and E-cadherin expressions in bovine skin papilloma
- Tez No: 596158
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÖZYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deri papillomu, P53, PERP, E-cadherin, Sığır, Skin papilloma, P53, PERP, E-cadherin, Cattle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Sığırlarda deri papillomu sıkça görülen bir hastalıktır. Kitlelerin benign karakterde olmasına karşın zaman zaman multiple seyretmesi ve sık sık nüks etmesi tedavi ve hayat konforu açısından zorluklara neden olmaktadır. Hastalığın teşhisi, patogenez ve tedavisinde oldukça fazla çalışma yapılmasına rağmen gelişen bilim ve teknoloji ile yeni belirteç ve yöntemlerin bulunması, bu hastalık hakkında bilinenlerin yeniden gözden geçirilmesi ve bilinmeyen yönlerin açığa çıkartılması açısından önemlidir. Yapılan çalışma ile P53, PERP ve E-cadherin aktivasyonlarının sığırlarda deri papillomu oluşumundaki patogenetik mekanizmalar ile ilişkileri ortaya çıkarılmış olunacaktır. Yapılan literatür taramasında sığır deri papillomunda P53, PERP ve E-cadherin salınımlarının beraberce incelendiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu yönüyle alanında öncü bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Skin papilloma is a common disease in cattle. Although the masses have a benign character, their multiple recurrence and frequent recurrences cause difficulties in treatment and life comfort. Although there is a lot of study in the diagnosis, pathogenesis and treatment of the disease, the development of new indicators and methods with the developing science and technology is important in terms of revising the known and known aspects of this disease. In this study, the relationships between P53, PERP and E-cadherin expressions with pathogenetic mechanisms in skin papilloma formation is revealed. In the literature review, we did not find any study on P53, PERP and E-cadherin oscillations in cattle skin papilloma. This study is a preliminary to other studies in this field.