Yahudilik'te melek inancı
The angel belief in judaism
- Tez No: 596281
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ŞAH YASDIMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Melek, Tanrının oğulları (Bene Elohim), Baş melekler, Düşmüş Melekler, Angel, Sons of God (Bene Elohim), Archangels, Fallen Angels
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada Yahudilikteki melek inancı ele alınmıştır. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, çalışmamızın konusu, önemi, amacı, metodu, sınırlılıkları ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Yahudilik öncesindeki bazı dinlerde melek ve benzeri varlıklar gözden geçirilmiş, sonra Yahudilikteki melek kavramının etimolojik tahlili yapılmış, daha sonra da melekler ile benzer özelliklere sahip diğer gaybi varlıklar ele alınmıştır. Ardından meleklerin kökeni, ne zaman yaratıldıkları, cinsiyetleri, meleklere olan inancın Yahudi mezheplerindeki karşılığı, meleklerin yeryüzünde görünümleri incelenmiştir. İkinci bölümde, meleklerinin sayısına değinildikten sonra meleklerin tasnifi yapılarak bu melekler tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, meleklerin sahip olduğu veya insanların onlara izafe ettikleri bir takım görevler ve özellikler açıklanmaıştır. Sonuç kısmında, araştırmamızda ulaştığımız bilgiler ışığında değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the angelic belief in Judaism is discussed. The study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, information about the subject, importance, aim, method, limitations and sources of our study were given. In the first part, the angels and similar beings in some religions before Judaism were reviewed, then the etymological analysis of the concept of an angel in Judaism was made, and then the other metaphysical beings with similar features were discussed. Then, the origin of angels, when they were created, their gender, the equivalence of belief in angels in the Jewish sects, their appearance on earth were examined. In the second part, after mentioning the number of angels, the angels were classified and these angels were introduced. In the third chapter, a number of tasks and features that angels possess or that people attribute to them are explained. In the conclusion part, the evaluation was made in the light of the information we obtained in our research.