Uluslararası Hukuk ve BM Güvenlik Konseyi Kararları Bağlamında Devletlerin Açık Denizlerdeki Gemilere Müdahale Yetkisi
Power of Intervention over the Vessels on the High Seas in the context of International Law and UN Security Council Resolutions
- Tez No: 596304
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ KURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Askeri müdahale, Açık deniz, Uluslararası güvenlik, Uluslararası sözleşmeler, Military intervention, High sea, International security, International conventions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
- Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp
- Bilim Dalı: Harekat Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Açık denizlerin tüm devletlerin kullanımına açık olması, modern deniz hukukunun en temel özgürlüklerinden biri olmakla beraber deniz ticaretinin, seyir emniyetinin, deniz güvenliğinin ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması maksadıyla devletlere, açık denizde seyreden gemilere müdahale yetkileri verilmiştir. Bu müdahale yetkilerinin kaynağını, başta Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi olmak üzere, BM ve IMO gibi başat uluslararası örgütler öncülüğünde yapılan sözleşmeler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararları oluşturmuştur. Devletlere tanınmış olan bu müdahale yetkilerinin kapsamı her durumda aynı olmamış, suçun niteliğine göre müdahale yetkisi de farklılık arz etmiştir. Bununla beraber tüm yetkilendirmelerde, Bayrak Devleti Yasası kapsamında devletlerin kendi tabiiyetindeki gemilere ilişkin münhasır yetkilerin korunmasına özen gösterilmiştir. Bayrak Devleti haricindeki devletlere tanınan müdahale yetkilerinin kullanılabilmesi için ise çoğunlukla Bayrak Devletlerinin rızasının alınması şartı koyulmuştur. Müdahale yetkilendirmelerinde Bayrak Devleti Yasası, uluslararası deniz hukukunun temel prensiplerinden biri olarak daima gözetilmiştir. Bu çalışmada, barış zamanında devletlerin açık denizlerdeki gemilere müdahale yetkileri incelenmiş, devletlerin savaş zamanındaki müdahale yetkilerine değinilmemiştir. Çalışma kapsamında öncelikle, açık denizlere ilişkin tanımlamalar ve açık deniz serbestîlerinden bahsedilmiştir. Sonrasında, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nde yer alan ziyaret hakkı kapsamında; deniz haydutluğu, köle ticareti ve açık denizden izinsiz yayın yapan gemiler ile uyruksuz gemilere karşı Bayrak Devleti haricindeki devletlere, açık denizlerde tanınan müdahale yetkileri ele alınmıştır. Müteakiben, devletler arasında yapılan antlaşmalar yoluyla; terörizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılımının önlenmesi, uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele, göçmen kaçakçılığının engellenmesi, balık stoklarının korunması ve petrol kaynaklı deniz kirliliğinin önüne geçilmesi kapsamında devletlere açık denizlerde tanınan müdahale yetkilerinden söz edilmiştir. Son olarak da; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarına karşı uygulanan yaptırımlar, Libya'ya askeri müdahale ve Somali'deki deniz haydutluğu, silah ambargosu ve odunkömürü ihracatı yasağı kapsamında açık denizlerde devletlere tanınan müdahale yetkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While it is one of the principal freedoms of the modern law of the sea that the high seas are open to all states;“the power of intervention”to the vessels, which navigate on the high seas, is given to all states for the purpose of the maintenance of maritime trade, navigation safety, maritime security, and the international peace and security. The sources of“the power of intervention”are constituted by the conventions made under the leadership of the major international organizations such as UN and IMO, and UN Security Council resolutions, and particularly the United Nations Convention on the Law of the Sea. The extent of the“power of intervention”, which given to the States, has not been same in each case, the power of intervention has varied depending on the characteristics of the offense. However, under the Flag State Rule, in all intervention authorizations, attention has been paid to the exclusive competence of the states about the vessels in their nationality. In order to use the power of intervention, which granted to the states other than the Flag State, mostly the consent of the Flag State has been laid down as a condition. When making intervention authorizations, Flag State Rule has always been respected as one of the basic principles of the international law of the sea. In this study, it is examined that“the power of intervention”to the vessels, which navigate on the high seas, in peacetime, it is not mentioned that in time of war. In this study firstly; the definitions and the freedoms of the high seas have been mentioned. After that; powers of intervention to the vessels on the high seas against piracy, slave trade, unauthorized broadcasting on the high seas and stateless vessels, are handled under the right of visit within United Nations Law of the Sea Convention. Subsequently; it is mentioned that power of intervention to the vessels on the high seas about fighting against terrorism, preventing the spread of weapons of mass destruction, the fight against illicit drug trafficking, prevention of smuggling of migrants, conservation of fish stocks and prevention of petroleum-based marine pollution by means of agreements between states. And finally; it is researched that powers of intervention to the vessels on the high seas by the United Nations Security Council resolutions about the sanctions against North Korea's nuclear program, military intervention in Libya, and piracy, arms embargo and ban on charcoal export in Somalia.