Örgüt ikliminin örgütsel özdeşleşmeye etkisinde lider-üye etkileşiminin aracılık rolü üzerine bir araştırma
A research on the mediation role of leadermember exchange in the effect of organizational climate on organizational identification
  1. Tez No: 596344
  2. Yazar: ÜMRAN HÜNDÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHTEŞEM BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Örgütsel Özdeşleşme, Lider-Üye Etkileşimi, Organizational Climate, Leader-Member Exchange (LMX), Organizational Identification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, örgüt ikliminin örgütsel özdeşleşmeye etkisinde lider-üye etkileşiminin aracılık rolünü araştırmaktadır. Çalışanların örgütsel özdeşleşme seviyelerinin algıladıkları örgüt ikliminden ziyade birinci yöneticileri ile olan etkileşimlerinden hareketle yargılar oluşturdukları ve örgütle özdeşleşme derecelerini değerlendirdikleri önermesinden hareketle bu tez hazırlanmıştır. Araştırmada örgüt iklimi bağımsız; örgütsel özdeşleşme bağımlı ve lider-üye etkileşimi aracı değişken olarak ele alınmış ve aracılık etkisi oluşturan model çerçevesinde test edilmiştir. Katılımcıların araştırma değişkenlerine dair algılarını ölçmek için daha önce geliştirilmiş olan geçerlilik ve güvenilirlik seviyesi yüksek ölçekler kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan işgörenler oluşturmaktadır. Araştırmada çevrimiçi anket tekniği ile geçerli 406 adet veri elde edilmiştir. Elde edilen verilere aracılık analizi kapsamında hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulguları sonucunda; örgüt iklimi ile örgütsel özdeşleşme arasında, örgüt iklimi ile lider-üye etkileşimi (LMX) arasında ve lider-üye etkileşimi (LMX) ile örgütsel özdeşleşme arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Örgüt ikliminin örgütsel özdeşleşmeyi etkilediği ve bu etkide lider-üye etkileşiminin (LMX)“aracı değişken”rolü olduğu doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the mediating role of leader-member exchange in the impact of organizational climate on organizational identification. This thesis was prepared based on the suggestion that evaluation of the degree of identification by the employees are affected their judgments based on their interactions with their first managers rather than the perceived organizational climate. In the research, organizational climate and organizational identification are handled independent and dependent variable, respectively while leader-member exchange was handled as a mediator variable. They have all been tested within the framework of the model that creates the mediation effect. Reliable scales with high validity have been used to measure the participants' perceptions of the research variables. The sample of this reaearch consists of employees working in enterprises operating in Istanbul. Total of 406 of valid data have been obtained by online survey techinique. Hierarchical regression analysis was applied to the obtained data. As a result of the research findings; It was determined that there is a positive and significant relationship between organizational climate and organizational identification, between organizational climate and leader-member exchange (LMX), and between leader-member exchange (LMX) and organizational identification. Therefore, It has been confirmed that organisational climate affects organizational identification, and leader-member exchange (LMX) has a role of mediation in this relationship.