Yerel börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) populasyonlarının bakla ve danelerinin agronomik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of agronomic properties of pods and seeds of local cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) populations
- Tez No: 596350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KADRİ BOZOKALFA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki genetik kaynakları, ön ıslah çalışmaları, agronomik özellikler, agromorfolojik özellikler, Plant genetic resources, pre-breeding studies, agronomic traits, agromorphological traits
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Fabaceae familyası sebzeleri arasında önemli bir yeri olan börülce börülce Dünya'da farklı amaçlar için yetiştirilmektedir. Yetiştiriciliğin yoğun yapıldığı yörelerde farklı özelliklere sahip populasyonlar bulunurken, yerel çeşitler ile yetiştiricilik çiftçiler tarafından tercih edilmektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin farklı lokasyonlarından toplanmış börülce genotipleri incelenmiştir. Araştırmada toplam 44 farklı börülce genotipi kullanılmış bu genotipler bazı bitki, yaprak, bakla ve danalerin agronomik özellikleri bakımından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar incelenen genotipler arasında belirlenen özellikler yönünden yüksek düzeyde agro-morfolojik varyasyonu varlığını ortaya koymaktadır. İncelenen genotipler arasında özellikle yüksek taze bakla ve dane verimi yönünden mevcut ticari çeşitlerden çok daha üstün genotipler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca incelenen genotiplerin bazı özellikler sebebiyle ıslah programlarında genitör olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cowpea widely cultivated and uses for several purposes among the Fabaceae family in the world. Farmer preferred local population has been used for cultivation and large number of population distributed through the Turkey, mainly in cultivated location. This study was conducted to determine the agronomic properties of local cowpea genotypes obtained from several location of Turkey. In this study, 44 different cowpea genotypes were examined for agromorphological properties of plant, leaf, pods and seed. The research underlined that large number of agromorphological diversity obtained from among the genotypes. The analysis of variation showed that some cowpea genotypes showed that particularly for high yield for fresh pods and seed yield comparing to the widely cultivated commercial cultivars, furthermore some genotype can be used as a genitor.