İnmeli hastalarda alt ekstremiteye uygulanan ayna tedavisinin fonksiyonel durum, ambulasyon ve denge üzerine etkisi
The effect of mirror therapy applied to lower extremity on functional status, ambulation and balance in stroke patients
- Tez No: 596349
- Danışmanlar: PROF. AYŞENUR BARDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: alt ekstremite, ayna terapisi, inme, lower extremity, stroke, mirror therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç:Subakut inmeli hastalarda alt ekstremiteye uygulanan ayna tedavisinin fonksiyonel durum,ambulasyon ve denge üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya son 1 yıl içinde hemipleji geçiren 50 hasta alındı. Hastalar basit örnekleme ile randomize edilerek tedavi grubu ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. 25 hasta ayna grubunda,25 hasta kontrol grubunda yer aldı. Hem ayna grubu hem kontrol grubu haftada 5 gün günde ortalama 2 saat olmak üzere 4 hafta süreyle konvansiyonel rehabilitasyon programına alındı. Ayna grubuna ise ek olarak 30 dakikalık ayna tedavisi verildi.Hastalar rehabilitasyon programının başında (tedavi öncesi),tedavi sonrası ve tedavi sonrası 3. ayda değerlendirildi. Alt ekstremite motor iyileşmesi için Brunnstrom değerlendirmesi, spastisite düzeyi için Modifiye Ashworth Skalası (MAS), ambulasyon düzeyini belirlemek için Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflandırması (FAS) kullanıldı. Hastaların motor fonksiyon düzeyleri Motrisite indeksi,denge düzeyleri Berg denge skalası,günlük yaşam aktiviteleri sırasındaki disabilite düzeyinin ölçümü Barthel indeksi ile değerlendirildi. Bulgular: Grupların tedavi öncesi Brunnstrom alt skoru,Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS),Motrisite indeksi,Barthel indeksi,Berg denge skalası,Modifiye Ashworth Skalası (MAS) değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.Çalışma grubunda tedavi sonrası 1.ay, tedavi sonrası 3.ay Brunnstrom alt skoru,Motrisite indeksi,Barthel indeksi skoru kontrol grubundan anlamlı (p˂ 0.05) olarak daha yüksek bulunmuştur.Çalışma grubunda tedavi sonrası 3.ay FAS skoru kontrol grubundan anlamlı (p˂ 0.05) olarak daha yüksek saptanmıştır. Çalışma grubunda tedavi sonrası 1.ay, tedavi sonrası 3.ay Berg denge skoru tedavi öncesine göre anlamlı (p ˂ 0.05) artış göstermiştir.MAS gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Sonuç: İnme hastalarında alt ekstremiteye uygulanan ayna terapisinin motor iyileşme,motor fonksiyon ve günlük yaşam aktivitelerini anlamlı olarak iyileştirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effect of mirror therapy applied to lower extremity on functional status, ambulation and balance in subacute stroke patients. Materials and method: Fifty patients who had stroke within 1 year were enrolled to the study. The patients were divided into two groups as treatment or control groups with simple random sampling. Twenty five patients were in mirror group whereas 25 patients were in control group. Both mirror and control groups were enrolled to conventional rehabilitation program for 2 hours in 5 days in a week for 4 weeks of duration. An additional 30-minutes mirror therapy was given to the mirror group. The patients were evaluated before the rehabilitation program (pretreatment),after treatment and 3 months after the treatment. Brunnstrom assessment was used for lower extremity motor recovery, modified Ashworth scale(MAS) was used for the determination of spasticity level and functional ambulation scale(FAS) was used to evaluate ambulation level. The motor function levels were evaluated with motricity index, balance levels were assessed with Berg balance scale and the disability measurements during daily living activities were calculated with Barthel index. Results: There were no statistical difference in Brunnstrom lower extremity score, functional ambulation scale(FAS), Barthel index, Berg balance scale, modified Ashworth scale(MAS) values in groups before treatment. Brunnstrom lower extremity score, motricity index, Barthel index values were statistically higher(p˂ 0.05) in study group compared to control group in 1 month and 3 months after treatment. Third-month FAS score was statistically different(p˂0.05) in study group compared to control group. First and third-month Berg balance scale scores showed significant(p ˂ 0.05)increase in study group compared to pretreatment. MAS showed no significant difference in between the groups(p ˃ 0.05). Conclusion: It was determined that mirror therapy applied to lower extremity improved motor healing, motor function and daily living activities in stroke patients.