Özel güvenlik görevlilerinin vardiyalı çalışma programlarının iş doyumuna etkileri: TAV örneği
The effects of shift-working programmes of private security officials on job satisfaction: TAV example
  1. Tez No: 596355
  2. Yazar: SUAT TEKELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BAHAR AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Hizmetleri, Özel Güvenlik, İş Doyumu, Security Services, Private Security, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; vardiyalı çalışma sisteminin çalışanların iş doyumu üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu doğrultuda araştırmada Ankara Esenboğa Hava Limanı'nda TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş. bünyesinde çalışan özel güvenlik görevlilerinin vardiyalarının 12'şer saatlik ikili vardiya düzeninden 8'er saatlik üçlü vardiya düzenine dönüştürülmesinin çalışanların iş doyumuna etkileri araştırılmıştır. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu ve Minnesota İş Doyum Ölçeğinden oluşan veri toplama aracı Ankara Esenboğa Hava Limanı'nda TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş. bünyesinde çalışan 309 güvenlik görevlisine uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; üçlü vardiya sisteminin ikili vardiya sisteminde çalışanlara göre işlerinden daha yüksek düzeyde doyum sağladıkları belirlenmiştir. İkili vardiya sisteminde çalışanların iş doyumlarının; yaşlarına, eğitim durumlarına, özel güvenlik sektöründe çalışma sürelerine, TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş.'de çalışma sürelerine ve çalışmak istedikleri vardiya düzenine göre farklılık göstermediği; özel güvenlik görevlisi olmadan önce çalıştıkları vardiya düzenine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Üçlü vardiya sisteminde çalışanlarınki ise; yaşlarına, eğitim durumlarına, özel güvenlik sektöründe çalışma sürelerine ve TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş.'de çalışma sürelerine göre farklılık göstermediği, özel güvenlik görevlisi olmadan önce çalıştıkları vardiya düzenine ve çalışmak istedikleri vardiya düzenine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The general aim of this study is to examine the effects of shift working system on the work satisfaction of the private security employees. The effects of the change from 12-Hour binary shift to 8-hour triple shift on the Esenboga International airport TAV private security guards job satisfaction have been searched in this study. The data collection tool which is consist of Minnesota Job Satisfaction Measure and Personal Information Log has been applied to 309 Private Security guards of TAV Private Security Services at Ankara Esenboga Airport.The data collected from questionnaires was analyzed through the statistical package program. As a result of the research; the triple shift system was found to provide a higher level of satisfaction than those working in the binary shift system. It was determined that job satisfaction of employees in the binary shift system does not vary according to their age, educational status, working time in the private security sector, working time at TAV Private Security Services Inc. and the shift schedule they want to work; varies according to the shift patterns they worked before becoming a private security guard. In the triple shift system, it does not vary according to the employees age, educational status, working time in the private security sector and working time at TAV Private Security Services Inc.; varies according to the shift patterns they worked before becoming a private security guard.