Asansörler için elektro-mekanik fren sisteminin geliştirilmesi
Development of the electromechanical safety gear system for elevators
- Tez No: 596456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asansör, fren, elektromekanik fren, emniyet ekipmanları, yeni nesil asansör freni tasarımı, Elevator, safety gear, electromechanical safety gear, safety equipment, new generation elevator safety gear design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada öncelikle asansörlerde kullanılan mevcut fren sistemleri analiz edilmiştir. Sürekli değişen ve gelişen teknolojik şartların, emniyet ekipmanlarına duyulan ihtiyacı arttırdığı açıktır. Değişen teknolojik şartların yanında, aynı zamanda sosyal şartların da değişmesiyle beraber asansörlerde güvenliği arttırılmış emniyet ekipmanlarına olan ihtiyaç daha da artmıştır. Tez çalışmasında, asansörlerde kullanılan frenleme mekanizmaları ve asansör durdurma ekipmanları analiz edilmiştir. Ardından, yeni nesil asansörlerde ve gelecekte ihtiyaç duyulacak olan elektromekanik kumandalı asansör fren mekanizması geliştirme çalışması yapılmıştır. Ön prototip çalışmasının ardından yapılan tasarımdaki eksiklikler giderilmiş ve ardından prototip üretim gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen freni diğerlerinden ayıran en önemli husus, kumandanın elektromekanik oluşu ve sistemde ekstra bir regülatöre ihtiyaç duyulmamasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly the existing safety gear systems used in elevators are analyzed. It is clear that constantly changing and developing technological conditions increase the need for safety equipment. In addition to changing technological conditions, at the same time the social conditions have changed, the need for safety equipment with increased safety in elevator has increased. In this thesis, the braking mechanisms used in elevators and elevator stop equipments were analyzed. Next, a new generation of lifts, and an electromechanical controlled elevator brake mechanism for future needs were developed. After the preliminary prototype work, the deficiencies in the design were eliminated and then the prototype production was realized. The most important thing that distinguishes the developed brake from the others is that the control is electromechanical and there is no need for an extra regulator in the system.