Türk savunma sanayinde teknoloji yönetimini etkileyen yönetsel algı faktörleri
Managerial perceptions of factors i̇nfluencing technology management in Turkish defense industry
  1. Tez No: 596611
  2. Yazar: SERDAR YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ATİLLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Teknoloji transferi, Gelişmekte olan ülkeler, Yönetim, Defense Industry, Technology Process Management, Technology Management
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
  10. Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin çabalarından birisi de küresel ekonominin bir parçası haline gelmektir. Bu ülkelerin ekonomik refahları, onları küresel olarak rekabetçi yapabilecek teknolojik gelişmeler seviyesine erişebilmelerine bağlıdır. Bu amaçla teknolojik altyapılarını geliştirmek için çeşitli projelere girişimler yapıldığında altyapısal ve eğitimsel sorunlar hemen engeller ortaya çıkarır. Seçilen teknoloji, ülkenin gelişim seviyesi ve uzmanlığına uygun olmalıdır. O teknolojinin uygulanması, yöneticisi ve çalışanlar üzerinde yeni bir takım talepler ortaya çıkaracaktır. Bu çalışma, belli alanlarda gelişmiş olan Türk savunma sanayi teknoloji yönetimi algısı araştırmalarını açıklar. Türkiye Cumhuriyeti siyaseti ve tarihi her zaman kendine has talepleri olan yöneticileri karşı karşıya getirmiştir. Bu çalışma, yeni teknolojinin yönetimindeki farklı unsurlar ile bir yöneticinin bunları nasıl kontrol edebildiği arasındaki ilişki üzerinde durarak 42 savunma sanayi yöneticisinin teknoloji yönetimi algısını araştırmıştır. TSK'nin ihtiyaçlarını milli imkanlarla ve çağın gereklerine uygun olarak üretmek ve geliştirmek amacı ile faaliyet gösteren bu firmaların sahip oldukları Ar-Ge, teknoloji ve üretim yetenekleri arttıkça TSK'nin dış kaynaklara bağımlılığı azalmaktadır. Bu yeteneklerin geliştirilmesinde ise en önemli rolü teknoloji yönetimi oynamaktadır. Kaynakların ve gayretlerin doğru zamanda doğru teknolojilere aktarılmasının yanında sahip olunan imkan ve kabiliyetlerin verimli şekilde yönetilmesi bu sürecin başarısını belirlemektedir. Bireysel parametrelerden kurtulmak ve bunu bir yöneticinin ortamının karmaşıklığı ile de ilişki kurarak değerlendirmek için bir önem kontrolü çerçevesi kullanılmıştır. Araştırma, bu önem ve kontrol arasındaki dengesizlikleri vurgular ve bunun nedenleriyle ilgili önerilerde bulunur. Yöneticiler ile ilgili bazı daha geniş çıkarımları da tartışır
Özet (Çeviri)
The challenge for developing countries is to become a part of the global economy. Their economical prosperity depends on their ability to achieve the levels of technological development which could make them globally competitive. Infrastructural and educational problems empose immediate barriers which must be dealt with as these countries initiat projects to elevate their technological base. The technology selected must be appropriate for the country's level of development and expertise. The application of that technology will place a new set of demands on managers and workers. This paper describes an analysis of the perception of technology management in the Turkish Defence İndustry, which is developed in certain areas, but remains poor in others .Both political and historical aspects in Turkey have always confronted managers with unique demands. This paper examines the recognition of 42 managers of defence industry regarding technology management by studying the relationship between the importance of different factors in managing new technology, and the extent to which a manager can control them. The aim of these firms is to produce and enhence the Turkish Armed Forces needs with national resources in accordance with the requirements of the age. As the R&D, technology and the production abilities of these firms are increasing, TAF reliance on outsourcing decreses. Technology management has the main role for enhencing these abilities. In addition to transferring the sources and the efforts at the right time and using the right technology, efficient management of available facilities and potentials determines the success of this process. An importance-control grid framework is used to isolate individual parameters and to examine those in relation to the complexity of a manager's environment. The research highlights imbalances between importance and control, and suggests reasons accordingly . Further indications by managers were also discussed.