Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanılı hastalarda zonulin ve claudin-5 kan düzeylerinin değerlendirilmesi ve hastalığın patogenezindeki potansiyel rolü
Evaluation of zonulin and claudin-5 blood levels in patientsdiagnosed with attention deficit hyperactivity disorder andthe potential role in patogenesis of the disease
- Tez No: 596689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT IŞIK, DOÇ. DR. EVRİM AKTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak-beyin aksı, claudin-5, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, kan-beyin bariyeri, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, bood-brain barrier, claudin-5, gutbrain axis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), genetik ve çevresel etkenlerin değişik orandaki katkısıyla ortaya çıkan ve çocuğun ve ailenin yaşam kalitesini bozan etyolojisi henüz tam aydınlatılmamış nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu çalışmada DEHB tanılı olgular ve sağlıklı kontrol grubu arasında serum zonulin ve claudin-5 düzeylerinin farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya çocuk ve ergen psikiyatri polikliniğine ilk kez başvuran, DSM-5 tanı ölçütlerine göre DEHB tanısı konan 8-12 yaş arası çocuklar (n=80) ile yaş ve cinsiyet olarak hasta grubuna benzer sağlıklı kontroller (n=40) alınmıştır. Araştırmacı tarafından tüm olgulara sosyodemografik bilgi anket formu ve Okul Çağı Çocuklar İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu-Türkçe Uyarlaması uygulanmıştır. Çalışmaya katılan ebeveynlerden ve öğretmenlerden çocuklar için Turgay DSM-IV'e göre Yıkıcı Davranım Bozuklukları için Tarama Ölçeği (T-DSM-IVS), ebeveynlerden ayrıca Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) ve Sosyal Cevaplılık Ölçeğini (SCÖ) doldurmaları istenmiştir. Çalışmaya katılan çocuklardan Çocuk Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (ÇADÖ) ve Reaktif Proaktif Agresyon Ölçeğini (RPAÖ) doldurmaları istenmiştir. Venöz kan örnekleri gece açlığını takiben saat 8:00-10:00 arasında alınmış ve serum örnekleri tıbbi biyokimya anabilim dalında incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda DEHB tanılı grupta serum claudin-5 düzeyleri sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Çalışmada yer alan gruplar arasında serum zonulin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi. Sonuç: Yüksek serum claudin-5 düzeyleri DEHB tanılı çocuklar için kan beyin bariyerinde bozulmayı gösteriyor ve bozukluğun etiyopatogenezinde yer alıyor olabilir. Claudin-5 ve zonulin ile DEHB arasındaki nedensellik ilişkisi için daha fazla araştırma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder whose etiology has not been fully elucidated and which is caused by the contribution of genetic and environmental factors at different rates and impair the quality of life of the child and family. The aim of this study was to determine whether serum zonulin and claudin-5 levels differed between ADHD patients and healthy controls. Materials and Methods: The study included children aged 8-12 years who were admitted to the child and adolescent psychiatry outpatient clinic for the first time and diagnosed as ADHD according to DSM-5 criteria (n = 80) and healthy controls (n = 40) similar to the patient group in terms of age and sex. Socio-demographic characteristics questionnaire and Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Aged Children, Present and Lifetime Version (K-SADS-PL) were applied to all subjects by the researcher. Parents and teachers completed the Turgay's DSM-IV-based Disruptive Behaviour Disorders Screening Scale. Parents also completed the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) and Social Responsiveness Scale (SRS). Children also completed the Child Anxiety and Depression Scale (CADS) and the Reactive Proactive Aggression Scale (RPAQ). Venous blood samples were taken between 8:00-10:00 after overnight fasting and serum samples were examined in medical biochemistry department. Results: Serum claudin-5 levels were significantly higher in ADHD group as compared to healthy controls. Serum zonulin levels did not show significant difference among the study groups. Conclusion: High serum claudin-5 levels may indicate impairment in the blood brain barrier for children with ADHD and may be involved in the etiopathogenesis of the disorder. The causal relationship between claudin-5, zonulin and ADHD require further investigation.