Hasta güvenliği kültürü algısı ile etkileyen faktörler arasındaki ilişkinin analizi
The analysis of the understanding of patienat safety culture and the factors that affect it
  1. Tez No: 596719
  2. Yazar: NURTEN SÜTCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHVEŞ TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Güvenliği Kültürü, Hemşirelik, Ekip Çalışması, İş Doyumu, İşte hissedilen Stres, İş Yükü, Patient Safety Culture, Nursing, Team Work, Job Satisfaction, Job Stress, Work Load
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Sağlık hizmetlerinin sunumunda hasta güvenliğinin sağlanması en önemli hususlardan biridir. Hasta Güvenliği kültürünün kurumlarda oluşturularak geliştirilmesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmadaa hasta güvenliği kültürünü etkileyen faktörlerin incelenmesi ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmamız, Bartın il merkezinde yer alan Bartın Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelere Kasım-Aralık 2016 tarihleri arasında yapılan tanımlayıcı ve karşılaştırmalı bir araştırmadır. Araştırmaya, Bartın Devlet Hastane'sinde en az bir yıldır çalışan, gönüllü olarak araştırmaya katılan toplam 264 hemşire katılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik özellikleri içeren anket,“Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği”,“Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği”nin alt boyutları ve“İş Yükü Ölçeği”kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikleri yapılmış olıp, t testi, varyans analizi (One Way ANOVA) testleri yapılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin hasta güvenliği kültürü toplam ölçek puanları cinsiyet, yaş grubu, eğitim durumu, hasta güvenliği ile ilgili eğitim alma durumlarına göre karşılaştırma yapıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Hasta güvenliği kültürü toplam ölçek puanları kurumda çalışma yılı, meslekte toplam çalışma yılları, bulunduğu pozisyonda çalışma yılı, oryantasyon eğitimi alma durumlarına göre değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür. Hasta güvenliği ile Ekip çalışması, işte hissedilen stres ve iş doyumu arasında pozitif yönde doğrusal bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Ekip çalışması ve iş doyumu ile hasta güvenliği kültürü arasında“orta”düzeyde ilişki olduğu anlaşılmıştır. İşte hissedilen stres ile hasta güvenliği kültürü arasında“zayıf”düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur. İş yükü ile hasta güvenliği kültürü arasında doğrusal bir ilişkinin varlığı tespit edilememiştir. Sonuç: Araştırmaya katılan hemşirelerin Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği'nden aldıkları puan ortalaması 2,96±0,30 olarak bulunmuştur. Ölçekten alınan en yüksek puan ortalaması“Çalışanların Eğitimi”alt boyutu olup puan ortalaması 3,06±0,42 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Purpose of our study is to investigate the factors that affects the patient safety culture and the relation between those factors. Method:Our descriptive and comparative study was conducted between the dates of November and December in Bartın Devlet Hastanesi located in Bartın city center. A total of 264 voluntary nurses who have been working there at least a year participated in the study. A survey with socio-demographic properties was prepared by the researcher by using the“Patient Safety Culture Measure”written by Emine Türkmen and her friends in 2011, sub-parts of“Patient Safety Attitude measure”written by Baykal and his friends and the“Work Load Measure”which is a validity and realiability study ran by Aycan and Eskin in 2005. Descriptive statistics: T Test, Variant Analysis (One Way Anove) tests were conducted. Results: There was no considerable difference found in the results when the nurses' gender, age, education were compared but when the nurses' total of years working, total of years working in the same position and the nurses who have taken the orientation were compared, there was a considerable difference. A positive linear relationship was observed between the patient safety and nurses'“team work, stress level and job satisfaction”.“Team work and job satisfaction”had a mediocre level relationship and the relationship with only the stress level was marginal. There was no linear relationship found between the workload and the patient safety culture. Conclusion: The average score of the nurses that participated in Patient Safety Culture Assessment was 2,96±0,30. The highest score average was achieved in“Employee education”sub-part which was 3,06±0,42.