Avrupa Birliği'nin enerji sorunsalında yenilenebilir enerji kaynaklarının yeri ve geleceği
The place and future of renewable energy resources in the energy problem of The European Union
- Tez No: 596873
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, Hidrokarbon enerji kaynakları, Avrupa Birliği, Enerji Politikaları, Çevre, Enerji arz güvenliği, Renewable energy sources, Hydrocarbon energy sources, European Union, Energy Politics, Environment, Energy supply security
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
1970'li yıllardan itibaren yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili dünyada ciddi bir hareketlenme başlamıştır. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda başı çekmektedir. Ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarından belli bir oranda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için hedefler koymuşlardır. Öngörülen hedeflere ulaşmak için ülkelere çeşitli destek ve teşvik politikaları uygulanmıştır. Bu çalışmada Avrupa Birliği üye ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut üretim ve kurulu kapasiteleri verilmiştir. Bu veriler hidrokarbon kaynaklarıyla kıyaslandığında küçük bir pay olarak kalmaktadır. Fakat yenilenebilir enerji kaynaklarının günden güne üretim ve kullanımında artış görülmektedir. Bu artışın sağlanması Avrupa Birliği enerji politikaları aracılığıyla yapılmaktadır. Çalışmada bu politikaların içeriğinden ve uygulanmasından detaylı olarak bahsedilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları gelecek için hem alternatif enerji niteliğinde hem de çevreci bir özelliğe sahip olması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the 1970s, a serious movement has started in the world regarding renewable energy sources. Especially the European Union countries take the lead in this matter. Countries have set targets to satisfy their needs from renewable energy sources. Various support and incentive policies have been applied to the countries in order to achieve the predicted targets. In this study, current generation and installed capacities of renewable energy sources of European Union member states are given. These datas remain a small share compered to hdyrocarbon sources. However there is an increase in the production and use of renewable energy sources day by day. This increase is achieved through energy policies of the European Union. In this study the content and implementation of these policies are discussed in detail. Renewable energy sources are important for the future both in terms of alternative energy and environmental characteristics.