Taşyünü ürünlerinin çekme ve basma özelliklerini test edebilen, gelişmiş bir deney makinesinin tasarlanması ve uygulanması
Design and application of an advanced test machine that can test the tensile and compression properties of stonewool products
  1. Tez No: 596892
  2. Yazar: SABRİ ÇAMLICA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ AKMERMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşyünü, Mineral yün, Çekme testi, Basma testi, Deney makinası, Stone wool, Mineral wool, Tensile test, Compression test, Test machine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Mineral yün ergitilmiş taş, curuf veya camdan imal edilmiş yün kıvamındaki izolasyon malzemesidir. Bu ürünler şilte, rulo, plaka ve levha olarak üretim şekilleri vardır. Mineral yünlerde yapılan çekme ve basma testlerinde asıl amaç malzemelerin çeşitli uygulama şartları altında olan dayanımlarını belirlemektir. Enerji verimliliğinin öneminin giderek daha iyi anlaşılması ve ısı yalıtım malzemelerinin uygulama alanlarının yaygınlaşması sonucu bu malzemelere uygulanması gereken testlerin önemi artmıştır. Bu tez, mineral yün (MW) ürünlerin TS EN 826 Isı yalıtım malzemeleri-Binalar için basınç dayanımının tayini, TS EN 1607 Isı yalıtım malzemeleri-Binalar için yüzeylere dik çekme dayanımının tayini, TS EN 1608 Isı yalıtım malzemeleri-Binalar için yüzeylere paralel çekme dayanımının tayini standartları dahilinde mineral yünün direncinin incelenmesi amacıyla, sensörlü, bilgisayar kontrollü ve servo motor tahrikli bir deney makinesinin tasarlanması ve uygulanmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Mineral wool is a wool-like insulation material made of molten rock, slag or glass. These products are production forms such as mattress, roll, plate and sheet. The main purpose of tensile and compression tests on mineral wool is to determine the strength of materials under various application conditions. As the importance of energy efficiency has become better understood and the application areas of thermal insulation materials have become widespread, the importance of the tests to be applied to these materials has increased. This thesis, mineral wool (MW) products TS EN 826 Thermal insulation products for building applications-Determination of compression behavior, TS EN 1607 Thermal insulation products for building applications-Determination of tensile strength perpendicular to faces, TS EN 1608 Thermal insulation products for building applications - Determination of tensile strength parallel to faces, The aim of this study is to design and apply a sensor, computer controlled and servo motor driven test machine in order to investigate the resistance of mineral wool within the determination standards.