Biyomoleküllerin oksidatif hasarına karşı kobalt iyonunun koruyucu etkilerinin araştırılması
The Protective effects of cobaltous ion toward oxidative modification of biomolecules
  1. Tez No: 59690
  2. Yazar: MUHAMMED SİNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMER KILINÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metal iyonları, lipid peroksidasyonu, deoksiriboz yıkımı, DNA yıkımı, protein yıkımı. IV, Metal ions, lipid peroxidation, deoxyribose degradation, DNA degradation, protein degradation
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Vücutdaki başlıca eser elementlerden olan demir ve bakırın, oksidan stres koşullarında biyolojik moleküllerin parçalanmasına etkileri çalışıldı. Demir ve balar iyonları beyin homojenatında lipid peroksidasyonu zaman ve doz bağımlı olarak stimule ettiler. Diğer geçiş elementlerinden kobalt, demir ve balar bağımlı lipid peroksidasyonumı inhibe etti. Divalent katyonları bağlayan EDTA'nın beyin homojenatında demir ve balar bağımlı lipid peroksidasyonumı inhibe ettiği bulundu. Demir bağımlı peroksidasyonda stimulator etkiye sahip olan askorbik asitin, balar bağımlı peroksidasyonu inhibe ettiği görüldü. Demirin karaciğer mikrozomlarında lipid peroksidasyonumı indüklediği, ve bu peroksidasyonun kobalt ve EDTA tarafından inhibe edildiği görüldü. Demir, bakır ve kobaltın linoleik asit misellerinde lipid peroksidasyonumı arttırdığı; buradaki demir ya da bakır ile indüklenen peroksidasyonu kobalt ve EDTA'nın inhibe etmediği bulundu. Demir iyonları fosfatidil kolin Hpozomlarmda lipid peroksidasyonumı indüklerken, balar ve kobaltın etkisiz olduğu görüldü. Fakat balar ve kobalt fosfatidil serin yada fosfatidil serin - fosfatidil kolin lipozom karışımlarında lipid peroksidasyonumı stimule etti. Demir ve balar, deoksiriboz yıkımını etkin bir şekilde artardılar. Askorbik asit ve EDTA, belirli derişimlerinde deoksiriboz yıkımı için gerekliydi. EDTA, demir bağımlı yıkım için gerekli iken, artan EDTA derişimi bakır bağımlı deoksiriboz yıkımını inhibe etmekteydi. Kobaltın demir yada bakır bağımlı deoksiriboz yıkımına etkisi gözlenemedi. Metal iyonlarının varlığında DNA'nın da tiyobarbiturik asit ile tepkimeye giren ürünlere yıkıldığı görüldü. DNA'nın yıkımı ayrıca agaroz jel elektroforezi ile de incelendi. Metal iyonlarından demirin yer aldığı oksidan koşullarda glutatyon redüktaz enziminin yıkımı, jel filtrasyonu kromatografisi ile izlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Action of iron and copper, the major trace elements of the body, on biomolecules exposed to oxidant stress is studied in this thesis. Both iron and copper increased lipid peroxidation in brain homogenates in a time and concentration dependent manner. Another transition metal ion, cobalt, inhibited iron or copper induced lipid peroxidation. The chelating agent EDTA inhibited lipid peroxidation in brain homogenates. Ascorbic acid was essential in iron - induced lipid peroxidation; however in copper - induced system, it acted as an inhibitor. Iron induced lipid peroxidation in liver microsomes. Microsomal lipid peroxidation was inhibited by cobalt ions and EDTA. Three metal ions stimulated lipid peroxidation in linoleic acid micelles. Peroxidation of fatty acid micelles was inhibited neither by cobalt nor EDTA. Iron stimulated lipid peroxidation in phosphatidyl choline liposomes, but not copper and cobalt. However phosphatidyl serine liposomes or liposomes mixture containing both phospholipids are susceptible to copper - induced peroxidation. Iron and copper effectively stimulated deoxyribose degradation. Ascorbic asid and EDTA, at identified concentration were essential for deoxyribose degradation. EDTA stimulated iron - dependent deoxyribose degradation. However copper - dependent degradation was inhibited by EDTA. Cobalt had no effect on iron or copper induced deoxyribose degradation. DNA degradation was observed in the presence of metal ions to yield thiobarbituric acid reacting substances. DNA degradation was also observed in agarose -gell electrophoresis. Iron also induced oxy - radical mediated protein degradation as confirmed by gel filtration chromatography.