Radyasyon uygulanan ratlarda asimetrik dimetil arjinin, homosistein ve d vitamini düzeylerinin incelenmesi
Analysis of vitamine d,homocysteine and asymmetric dimethyl arginine with applied radiation of radiation in rats
  1. Tez No: 326233
  2. Yazar: ERDEM KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ARICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ADMA, SDMA, Hcy, D vitamini, endotel hasar, radyasyon, ADMA, SDMA, Hcy, vitamine D, endothelial damage, radiation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde radyasyon gerek tanı gerekse tedavide kullanılmaktadır. Bununla birlikte radyasyon biyolojik sistemlerde yer alan biyomoleküller ile etkileşerek moleküllerin elektron almasına veya elektron kaybetmesine neden olmaktadır. Serbest radikaller başta lipidler olmak üzere protein veya enzim inaktivasyonu ve DNA kırık lezyonları gibi oksidatif hasarı tetiklemektedir. Radyasyon tedavisi tümör kitlesinde gerilemeye neden olurken aynı zamanda sağlıklı dokularda da oksidan hasarın oluşumuna neden olmaktadır.Radyasyon uygulaması vücutta endotel yapıyı da olumsuz etkilemektedir. Endotel fonksiyon bozukluğunun patofizyolojisinde etkenlerden birisi ise artmış serum ADMA ve Hcy düzeyleridir. Özellikle D vitamini uygulamaların endotelyal fonksiyon bozukluğunda bu parametrelerin artışını engellediğine dair çalışmalar mevcuttur.Radyasyonun Asimetrik Dimetil Arjinin (ADMA), D vitamini ve Homosistein (Hcy) düzeyleri üzerindeki etkisini HPLC yöntemini ile gözlemledik. Deney için 24 adet rat kullanıldı ve bunları dört gruba ayırdık (n=6 kontrol grubu, n=6 radyasyon grubu, n=6 radyasyon+vitamin d grubu, n=6 vitamin d grubu ).Radyasyon grubunun (grup 2) SDMA düzeyi kontrol grubuna (grup 1) göre yüksek bulundu. İstatistiksel olarak anlamlı olduğunu gözlemledik (p=0,006).Grup 2 ile Grup 1'in vitamin D düzeyleri karşılaştırıldığında grup 2 vitamin D düzeyi grup 1'e göre düşük bulundu. İstatistiksel olarak anlamlılık tespit edildi (p=0,01).Radyasyon+vitamin D grubu (grup 3) vitamin D düzeyleri grup 2 ye göre yüksek bulundu. Bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,004).Grup 4 vitamin D düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,004).Vitamin D grubu (grup 4) ADMA düzeyi grup 3'e göre düşük tespit edildi. Bu azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,213).Radyasyona maruz kalan hücre veya dokularda oluşabilecek hasara karşı D vitamini uygulamasının ADMA ve homosisteinin tetiklediği endotel fonksiyon bozukluğunun önlenmesinde etkili olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
At the present day, We use to radiation for diagnosis and treatment. Radiation interact with the biomolecules in biolocigal systems and is caused by electron-taking or to lose. Free-radicals incresase oxidative-damage such that lipid-peroxidation, protein and enzyme inactivation and DNA broken lesions. While radiation therapy causes tension in tumor mass, at the same time, also leads to the formation of oxidant damage in healthy tissues.The radiation of the body also affect the structure of endothelial. Increased-serum Asymetric dimethly arginine (ADMA) and Hcy levels play with a role in pathophysiology of endothelial dysfunction. Especially, Applications of vitamine D prevent to increase of ADMA levels in endothelial dysfunction and many studies have demonstrated.Effect of radiation on ADMA, vitamine D and homosysteine levels researced with used HPLC method for measurement. We used to 24 rats for experiments and separated to four groups to rats.(n=6 control group, n=6 radiation group, n=6 radiation and vitamine D groups, n=6 vitamine D group)SDMA levels of radiation group ( group 2) were higher than control group (group 1). It was found value of means is statically(p=0,006).Vitamine D levels of group 2 were lower than group 1. It was found value of means is statically.(p=0,001)Vitamine D levels of radiation + vitamine D group were higher than group 2. This increase was found value of means is statically(p=0,004).Group 4 Vitamine D levels were higher than control group . This increase was found value of means is statically(p=0,004).ADMA levels of vitamine D group ( group 4) were lower than group 3. This decrease was statically signaficant differance wasnt observed (p=0,432).Against damage to cells or tissues exposed to radiation that may occur when the application of vitamine D in the prevention of ADMA and homocysteine-induced endothelial dysfunction, may be effective.