Yerel restoranların turist deneyimine etkisi
Local restaurants effect on tourist experience
  1. Tez No: 596961
  2. Yazar: HANİFE AYŞEN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜREL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turist Deneyimi, Yerel Restoran Deneyimi, Mennuniyet, Motivasyon, Tekrar Ziyaret Niyeti, Tourist Experience, Local Restaurant Experience, Satisfaction, Motivation, Intention to Return
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, turistlerin ziyaret ettikleri destinasyonda edindikleri yerel restoran deneyimlerinin turist deneyimi üzerine olan etkisini belirlemeye yönelik hazırlanmıştır. Bu amaçla literatür baz alınarak dört bölümden oluşan bir anket hazırlanmıştır. Anketin ilk bölümü turistlerin seyahat öncesinde ziyaret edecekleri destinasyondaki yerel yemek ve restoranlara yönelik bilgi toplama durumlarını, ikinci bölüm turistlerin yemeğe karşı motivasyonel ve tatminsel tutumlarını, üçüncü bölüm yerel restoran deneyiminin boyutlarını, dördüncü bölüm ise demografik ve tripografik bilgilerini içermektedir. Hazırlanan bu anket, Ocak 2019 süresince İstanbul'un Tarihi Yarımada olarak adlandırılan bölgesinde yer alan Sultanahmet semtinde, destinasyonu ziyaretleri süresince yerel restoranların hizmetlerinden yararlanmış ve yemek deneyimi edinmiş 263 yabancı turiste uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS Statics 24 aracılığıyla analiz edilmiştir. Turistlerin yerel restoran deneyimlerinin boyutlarını belirlemek amaçlı Keşfedici Faktör analizi yapılmıştır. Yerel restoran deneyiminin alt boyutları ile demografik özellikler arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığını bulmak için fark testlerinden olan ANOVA ve Bağımsız Değişken T- Testi yapılmıştır. Yerel restoran deneyiminin alt boyutlarını ve turistlerin seyahat öncesi yerel restoranlara ilişkin bilgi durumları, yerel restoranların seyahat motivasyonuyla ilişkisi, yerel restoranların destinasyon seçimiyle ilişkisi, yerel restoranların tatil memnuniyeti ile olan ilişkisi, yerel restoranların tekrar ziyaret etme niyetiyle ilişkisini ölçmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda yerel restoranların turist deneyimi üstesinde, seyahat motivasyonu, tatil memnuniyeti açısından olumlu etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçların restoran yöneticileri, turizm profesyonelleri, DMO'lar ve araştırmacılar için, turistlerin yerel restoran deneyimlerinin turist deneyimine etkisini anlamak ve bu yönde pazarlama stratejileri geliştirme konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of local restaurant experiences on overall tourist experience at the destinations. In order to do so, a questionnaire consisting of four sections was prepared based on the literature. The first part of the questionnaire contains of tourists information seeking about the local food and restaurants at the destinastion they will visit, The second part includes the tourists' motivational and satisfying attitudes towards food, the third part includes the dimensions of the local restaurant experience, and the fourth part includes the demographic and tripographic information. This questionnaire applied to 263 foreign tourists whom experienced the services of local restaurants during their visit to Istanbul on January 2019. The obtained data analyzed through SPSS Statics 24. Exploratory Factor Analysis performed to determine the dimensions of tourists local restaurant experiences. ANOVA and Independent Samples T-Test performed in order to find out whether there are significant differences between the sub- dimensions of local restaurant experience and demographic characteristics. Also Correlation analysis conducted to measure the relationship between the sub-dimensions of the local restaurant experience and holiday satisfaction and intention to return to destination. As a result of the study, it was found that local restaurants had a positive effect on tourist experience, travel motivation and holiday satisfaction. The results are expected to help restaurant managers, tourism professionals, DMO's and the researchers to understand the impact of local restaurant experiences on tourist experience and develop marketing strategies accordingly.