İnsan ticareti ile mücadelede suçun önlenmesine ilişkin denetim mekanizmaları
Control mechanisms regarding the prevention of human trafficking crime
  1. Tez No: 597062
  2. Yazar: MERYEM ÇEVİKBAŞ ÇAKMAKCILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İOANA KUÇURADİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, İnsan Ticareti, Mağdur, Fuhuş, Human Rights, Human Trafficking, Victim, Prostitution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Kadın satıcılarına bakıldığında, güçlerini ve statülerini güçsüzlere hükmetmek için bir araç olarak kullanan kişiler olarak görülmektedir. Fuhuş suçu genellikle kadınlara yönelik olarak şiddet aracılığıyla zorla yaptırılmaktadır. Bu şiddet insan haklarının ihlalidir, kadına yönelik ayrımcılığın bir biçimidir. Kadınlar fuhuşa zorlandıkları aşamada fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet ve ekonomik şiddete maruz kalmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, insan ticareti ile mücadelede suçun önlenmesine ilişkin denetim mekanizmalarını incelemektir. Bu amaç çerçevesinde çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, insan ticaretinin kavramsal çerçevesinin ele alındığı bölümdür. Burada öncelikle insan ticaretinin mevcut durumu, Palermo Protokolü ve İnsan Ticaretine Karşı Avrupa Konseyi Sözleşmesi incelenmiştir. Ardından insan ticaretinin kavramsal çerçevesine yer verilmiştir. Kuramsal açıklamalardan sonra dünyada ve Türkiye'de insan ticareti suçunun durumu ele alınmıştır. İnsan ticaretinin nedenleri, sonuçları, göçmen kaçakçılığı suçu ile paralelliği, insan ticaretinde izlenen yollar açıklanarak bu bölüm tamamlanmıştır. İkinci bölüm, insan ticareti suçu suç örgütlerini ve mağdurları kapsayan sorunların daha ayrıntılı biçimde ele alındığı bölümdür. Öncelikle fuhuş bağlamında insan ticareti ile yerli ve yabancı mağdurlar belirlenmiş, ardından fuhuş amaçlı insan ticaretinde suçun aşamalarına yer verilmiştir. İnsan ticareti suçunda şüpheliler, örgüt yapısı ve işleyişi, örgüt lideri, yöneticileri, üyeleri ve diğerleri arasındaki ilişkiler, mağdur profili, soruşturma esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve delil olarak değerlendirilebilecek hususlar bu bölümde açıklanmıştır. Üçüncü bölüm, Türkiye'de insan ticaretinin ele alındığı bölümdür. Suçun Türkiye'ye etkileri, Türk hukukunda insan ticareti ile uluslararası hukukta insan ticareti açıklanmış ve genel istatistiklere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, Türkiye'de insan ticareti suçuyla ilgili çalışmalara yer verilmiştir. İnsan ticareti suçuna yönelik önlemler ve düzenlemeler bu bölümde açıklanmıştır. Bu araştırmada ayrıca insan hakkı ihlallerine ve kurbanların durumunun insan onuruna aykırı olduğuna dikkat çekmek amaçlanmıştır. İnsan hakları ihlallerinin nasıl giderilebileceği, mağdur olan kadınların hayatlarında karşılaştıkları problemlere nasıl çözüm üretilebileceği konuları da ele alınmıştır. Türkiye'de Emniyet ve Göç İdaresi kurumlarının istatistikleri incelenerek, en yaygın olarak görülen insan ticareti fuhuşa zorlama olarak görülmektedir. İnsan ticareti mağdurlarının tespitinde yaşanan zorlukların insan ticareti suçunun karmaşıklığından kaynaklanmaktadır. Gerçek mağdura uluşmakta yaşanan zorluklar ve mağdurun doğru ifade vermemesinden kaynaklanan zorlukların neler olduğu, insan ticareti suçu ile mücadelede suç öncesi ve suç sonrası mücadelelerin ne yönde geliştirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
CONTROL MECHANISMS REGARDING THE PREVENTION OF HUMAN TRAFFICKING CRIME Prostitution offenses are often enforced by using violence against women. This violence is a violation of human rights and it is a form of discrimination against women. Women are subjected to physical, sexual, psychological and economic violence when they are forced to prostitution. The aim of this study is to address the control mechanisms regarding the prevention of human trafficking. This study consists of four sections. The first section deals with the conceptual framework of human trafficking. Here, the current situation of human trafficking, the Palermo Protocol and the Convention against Human Trafficking of the Council of Europe is presented. After these theoretical explanations, the crime of human trafficking in the world and the current situation in Turkey are presented. This section deals with the causes and consequences of human trafficking, its parallelism with the crime of migrant smuggling, and the ways followed in human trafficking. The second section deals in more detail with human trafficking, the organizations and the victims. Domestic and foreign victims of human trafficking are studied in the context of prostitution. Then, the stages of the crime of human trafficking with the aim of prostitution are dealt with in this section, the suspects, the structure and functioning of the organization, the relations among the organization leader, managers, members, and others, the profile of victims, the points to be considered during the investigation and the points that can be considered as evidence are presented. The third section deals with human trafficking in Turkey. The effects of crime in Turkey, the Turkish law and the international law on human trafficking are discussed and statistics on human trafficking are included in this section. The fourth section deals with measures to be taken and regulations to be developed related to human trafficking, which can be taken in Turkey. In addition, I claim that the violation of human rights and the status of the victims is incompatible with human dignity and I try to answer the question of how can we make up for the violation of human rights of these women, who are faced with this kind of problems in their daily lives. When we study the statistics of the Police and of the Immigration Department of Turkey, we see that human trafficking forces women to prostitution. The difficulties in fixing human trafficking are due to the complexity of the crime. It has been seen some difficulties in reaching the real victim because of the victim's failure in telling the truth. The fight against human trafficking needs to be improved with pre-crime and post-crime measures.