Gençlerin evlilikteki karı-koca rollerine ilişkin beklentilerinin değerlendirilmesi: Malatya örneği
Evaluation of expectations of young wife-husband roles in marriage: The case of Malatya
  1. Tez No: 597072
  2. Yazar: GÜLŞAH ERDEM DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA TEKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: gender, social gender, gender roles, marriage, husband and wife roles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde cinsiyet ile ilgili çalışmalar birçok araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Çünkü kadın ve erkek rollerinin algılanışı farklı zaman dilimlerinde, farklı toplumlarda ve farklı kültürlerde değişiklik göstererek farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, evlenmeye karar vermiş bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin beklentisi ile evliliğin pratik olarak hayata geçilmesiyle toplumsal cinsiyet rollerinde farklılaşma olup olmadığını incelemek, evlendikten sonra nasıl değişimler yaşandığını saptamak amacıyla yapılan karma (nicel ve nitel) bir çalışmadır. Nicel çalışmada bireylere evlenmeden önce anket uygulanmış, nitel çalışmada ise bireyler evlendikten sonra karı-koca rolleriyle alakalı beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığı yönünde anket yapılan kişilerden tesadüfi olarak seçilen kişilerle görüşme yapılmıştır. Ayrıca bu araştırmada cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları irdelenmiş olup bireylerin evlenmeye karar verme ölçütleri, bu ölçütlerin de anne babalarının kararlarının etkileri olup olmadığı yönündeki sorulara cevaplar aranmıştır. Evlenme aşamasında olan çiftlerin toplumsal cinsiyet rollerinin cinsiyet, eğitim, yaş, bölge, aylık gelir, sosyal medya kullanımı, kültür, çevre, kitle iletişim araçları, kadınların çalışma hayatına başlaması gibi değişkenler açısından da incelenmiştir. Bu araştırmada gençlerin evlilikteki karı-koca rollerine ilişkin beklentileri incelenmiştir. Araştırmanın deseni açıklayıcı desendir. Araştırmanın çalışma grubu Ağustos 2017, Eylül 2017 yılında Malatya'da Nikâh Sarayına evlenmek için gün almış olan 160 çift olarak 320 kişiden oluşmaktadır. Bu bireylere 70 soruluk anket uygulanmıştır. Mart 2019 ayı içinde anket yapılan kişilerden 10 kadın 10 erkek olmak üzere toplam 20 kişiyle evliliklerindeki karı-koca rollerinin nasıl olduğunu, evlenmeden önceki karı-koca rolleri beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığı ile alakalı 11 soruluk bir görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre kadınların erkeklere oranla daha eşitlikçi cinsiyet rollerine hâkim olduğu, kadınların evlenmeden önceki karı-koca beklentilerinde farklılık oluşmadığı fakat erkeklerin evlenmeden önceki karı-koca rolleri ile evlilikteki rollerinde farklılıklar oluştuğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimler: Cinsiyet, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolleri, evlilik, karı koca rolleri.
Özet (Çeviri)
Nowadays, studies about the gender are subjects of many of researchs because the perception of roles of male and female vary on different societies, cultures and date. This study is quantitative and qulitative which researchs differencies between gender roles ecpectation of couples after marriage. In quantitative study, couples were conducted a poll. Interwiews werw had between couples chosen by coincidence after survey and examined if their expectations of conjugal roles were fulfilled or not. Also in this study, gender and gender roles were researched and questioned standarts of couples decisions on marriage, their parents effects on this decision. The effect of gender, education, age, location, mounthly income, usage of social media, women's new work life on gender roles of couples making wedding preparations were examined. In this study, the expectations of adults on conjugal roles in mariage were researched. Research design is explanatory. Research work consists of 160 couples (320 people) who arrange wedding date at Nikâh Sarayı in Malatya on August and September 2017. A survey which contain 11 questions were had carried on with 10 women and 10 men (totally 20 people) about their conjugal roles and if their expectations of conjugal roles were fulfilled or not on March 2017. Results of this study is that women have more egalitarian gender roles and the expectations of women were fulfilled; however, men's expectations of conjugal roles and their roles after marriage have differences.